Община Шумен ще дофинансира училищата с маломерни паралелки
Община Шумен ще дофинансира училищата с маломерни паралелки / netinfo

Община Шумен е поела ангажимент да дофинансира маломерните паралелки, на общинската сесия през месец септември ще бъде внесена докладна записка с искане за финансиране в размер на около 96 700 лева, каза  Живка Тонева, зам. - кмет по култура и образование.

26 училища ще отворят врати в 09:00 часа на 15 септември на територията на община Шумен. 20 от тях са общински, 6 професионални гимназии и 4 обслужващи звена. В 407 паралелки от 1-ви до 12-ти клас ще учат 9 145 деца. Най – голямото училище в Шумен е СОУ „Сава Доброплодни” с 1 253 ученици, а най – малкото ОУ „Иван Вазов” със 167 ученици. От училищата в селата най – голямо е това в Царев брод със 185 ученици, най – малко е това в Мадара с 8 паралелки, 7 от които са маломерни.

Живка Тонева уточни, че тази година първокласниците в общината са 779 в 37 паралелки, а миналата година те са били 857 в 43 паралелки.

В рамките на общината няма драстични случаи на неудовлетворени молби на родители за приемане на децата им в детска градина. През учебната година незаписаните децата могат да бъдат приети, защото групите в детските градини не са натоварени. След 1-2 години, в Шумен, категорично трябва да се открие още една целодневна детска градина, допълни Живка Тонева.

Ремонтите в шуменските училища ще приключат до 12 септември, като изключение прави СОУ „Йоан Екзарх Български”, където ремонт, в размер на 100 000 лв., ще се извършва до края на месеца. Там ще бъдат осигурени максимални условия за безопасност за персонала и учениците. Ремонтите по отоплителната инсталация в с. Мадара и в СОУ „ Трайко Симеонов” в Шумен ще приключат до края на седмицата.

Община Шумен е поискала от министерството на образованието 2 големи 32 местни автобуса, те ще превозват децата от закритите училища в селата Салманово и Новосел.

Създава се необходимата организация за осигуряването на охранителната дейност в учебните заведения. Тя се извършва от общинското предприятие „Охранителна дейност”. Всички школа са свързани със системата за видео наблюдение, допълни г-жа Тонева.