Обявиха бедствено положение в община Шумен заради сушата
Обявиха бедствено положение в община Шумен заради сушата / netinfo

Кметът Веселин Златев обяви бедствено положение в община Шумен заради сушата. Копие от неговата заповед е изпратена незaбавно до шуменския областен управител Красимир Костов и до министъра на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.

До това решение се стигна след проведена среща между зърнопроизводители на територията на община Шумен с Постоянната комисия по селско стопанство към Общински съвет – Шумен, относно пагубното влияние на настъпилото продължително засушаване върху развитието на земеделските култури и компрометиране на добивите от тях, и на основание чл.49, ал.1 от Закона за защита при бедствия и чл.44, ал.2 от ЗМСМА .

Заради сушата най-критично е положението в южната част на Шуменска област. Според Теодора Железова, представител на земеделските производители, южната част на района е в "многократно" бедствено положение. От февруари досега количеството на валежите от дъжд, паднали там е между 12-17 литра на кв. метър. Тя каза още, че заради сушата Камчийската низина е започнала да се превръща в пустиня, за което е нужно вземнето на незабавни мерки.

Искането си за обявяване на бедствено положение земеделците от Шумен, Смядово, Хитрино и Велики Преслав са декларирали с писмо от 19 юли.