Новият филиал на Медицински университет-Варна в Шумен посрещна първите си студенти

Новият филиал на Медицински университет-Варна в Шумен посрещна първите си студенти
Новият филиал на Медицински университет-Варна в Шумен посрещна първите си студенти

Новият филиал на Варненския медицински университет в Шумен отвори врати днес. Учебното заведение посрещна първите си студенти, които ще се обучават за медицински сестри и акушерки. Предвиденият годишен прием за филиала е по 20 души във всяка една от специалностите.

Празничното събитие беше уважено от редица представители на държавната и местната власт, сред които депутатите Любомир Христов и Ралица Тодорова от ГЕРБ, Иван Иванов от БСП и Бюнямин Хасан и Айдоан Али от ДПС. Присъстваха още Димитър Дъбов, градоначалникът Красимир Костов, заместник-кметовете по здравеопазване и образование Седат Кадир и Живка Тонева, председателят на общинския съвет проф. Георги Колев, омбудсманът Иван Капралов, заместник-областният управител Петко Шаренков, ректорът на Шуменския университет проф. Маргарита Георгиева, лекари и преподаватели. Там беше и цялото ректорско ръководство на Медицинския университет във Варна.

Церемонията започна с тържествен водосвет, който беше отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Тя продължи със слово на ректора на университета проф. д-р Красимир Иванов, в което той отчете, че интересът към МУ-Варна расте с всяка изминала година. "Поздравявам ви, защото днес ставате студенти в един от най-модерните и динамично развиващи се университети в България. Уверявам ви, че започвайки своя професионален път оттук, вие вече сте направили сигурна инвестиция за своето бъдеще", каза той.

Кметът Красимир Костов също приветства първокурсниците и гостите на събитието с думите: "Откриването на този филиал е знаково за град Шумен, който е люлка на българската книжовност. Вярвам, че след десетилетия нашите наследници ще могат да кажат същото за града ни. От епохата на Възраждането до днес най-добрата инвестиция, която едно общество може да направи, е именно в образованието на децата и младите хора", заяви той.

Събитието продължи с клетва на студентите, историческа възстановка, озаглавена "Начало" на НД "Традиция" и изпълнения на ансамбъл "Шумен".