4 блока са с "разрешително" за ползване
4 блока са с "разрешително" за ползване / dariknews.bg
Нови десет жилищни блока ще бъдат санирани в Шумен по Националната програма на енергийна ефективност, обяви зам.-кметът по строителството в община Шумен инж. Боян Тодоров.  В момента тече тръжната процедура по избор на изпълнител на строително-монтажните дейности.
 

саниране шумен
dariknews.bg


Предстои да започне работа по реновиране на сградите на бул. “Славянски” №7,  ул. “Хр. Смирненски” №15, ул. “Патлейна” №6, ул. Неофит Рилски” №6, ул. “Милан Борисов” №15, ул. “Средна гора” №7, бл.5,, бул. “Симеон Велики” №67,  ул. “Съединение” №83, ул. “Ген. Столетов” №27, вх.1 и вх.2, ул. “Петър Берон” №2.

До момента с издадени разрешителни за ползване и въведени в експлоатация след саниране са четири жилищни сгради в Шумен. С нов облик са блоковете на ул. “Софийско шосе” №22, на ул. “Ген. Скобелев” №44, на ул. “Тича” №16 и ул. “Ришки проход” №20. Общата стойност на извършените ремонти дейности по тези четири блока е 5 643 040 лева с ДДС.

4 блока са пуснати в експлоатация
dariknews.bg

От Общината са подготвили брошура, с която да разясняват как да се ползват апартаментите след санирането. Така например на собствениците ще бъде обяснено, че когато готвят, трябва да проветряват, за да няма влага в стаите, обясни директорът на дирекция „Устройство на територията" Валентина Йорданова.
Подобна бележка - как да се ползва вратата, вече има на един от новите блокове.

саниране Шумен
dariknews.bg

Димитър Димитров живее на 2 етаж в блока на ул. "Софийско шосе". Неговият дом е 60 квадрата и е изцяло южен. Мъжът се хвали, че веднага се е усетила повече топлина. Сякаш и шумът е по-малко, казва Димитър Димитров. На блока отнело съвсем малко, за да се сдобият с всички нужни документи, за да участват в програмата. После изчакали около година. Заслужаваше си, казва той и допълва, че дори прахът и шумът по време на строителните работи не са помрачили впечатлението му.

Негова съседка от първия етаж също сподели приятни впечатления - както за по-висока температура в северната част на апартамента, така и за по-хладни помещения в южната. 

4 блока са пуснати в експлоатация
dariknews.bg


В блока до тях -  ул. "Софийско шосе" 20, обаче нямали такъв сговор. Заради отсъствие на съседи и несъгласие не успели да съберат нужните подписи и така останали встрани от процедурата. 

 

4 блока са пуснати в експлоатация
dariknews.bg

Завършени са строително-монтажните работи и по други четири сгради, които очакват подписването на акт №15. Това са сградите на ул. “Васил Друмев” №8, ул. “Любен Каравелов” №22, ул. “Марица” №47/1, 2 и 3 и на ул. “Родопи” №26.

По осем сгради в момента също се извършват строителни работи. Това са блоковете на бул. „Симеон Велики“ №12, бул. „Симеон Велики“ №69,
ул. „Цар Освободител“ №3 – за този блок процедурата е в процес на приключване, тъй като има обжалвания, посочи Боян Тодоров. Останалите сгради са на ул. „Одрин“ № 14, ул. „Софийско шосе“ № 12, ул. „Цар Освободител“ №12, ул. „Цар Освободител“ №6 и Ул. „Перуника“ №2 и №16

Докъде стигна безплатното саниране в Шумен? 

Общо 27 са сдруженията на собствениците, които са одобрени за работа по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до този момент. За 17 от тях сумата е 17 641 596 лева с ДДС. Очаква се всички те да бъдат завършени до края на тази година. За останалите 10 блока, за които в момента тече процедурата за избор на изпълнител, приблизителната сума е осем милиона лева с ДДС.
 
Още 24 сдружения са подали документи и очакват одобрение от Българската банка за развитие. След като получат финансиране, ще се пристъпи към обявяване на обществените поръчки.

Инструкция саниране
netinfo


 За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.