5 блока се санират в момента
5 блока се санират в момента / dariknews.bg
В Шумен все още няма изцяло завършен блок, саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Работи се по 5 сгради, а 17 сдружения на собствениците са сключили договори и чакат целево финансиране. Стойността на всички сключени до момента договори по Националната програма в Шумен е 16 608 086 лв. с ДДС. 

саниране
dariknews.bg


С идването по-топлите дни се възобнови работата по сградите. Въпреки че не са напълно завършени, собствениците на апартаментите забелязват разлика. Божидар Чернев има 3-стайно жилище в тухлена сграда, строена през 60-те години. Апартаментът му има изглед на север, изток и юг.
"От 3 до 6 градуса се повиши температурата без никакво отопление. А в стаята, в която имам отопление – служа си с един климатик, там нещата са просто разкошни. Веднъж дограмата, втори път изолацията – въобще чудесни резултати – много съм доволен", казва той.
Сметката за електричество е спаднала, казва още мъжът, Собственикът отбелязва, че ремонтните дейности не са минали и без неудобства.

саниране
dariknews.bg


"Много се цапа и понеже процесът е продължителен – те не могат да работят непрекъснато – един ден работят, три дена студ, забави се много работата. Непрекъснато бръмчат машини. Но резултатите са добри и затова трябва да се изтърпи", категоричен е Божидар Чернев.

Оказва се, че има разлика и при санирани и несанирани помещения, който се намират в един и същи апартамент. Джейлян Реджеб живее в такъв имот "Където е санирано се усеща, че е по-топло", казва тя и допълва, че вкъщи се отопляват на твърдо гориво и са използвали по-малко дърва тази зима. Въпреки че гледа малко дете и шумът от строителите пречи – тя е спокойна – щом ще бъде по-топло и хубаво.

саниране
dariknews.bg


Нейният съсед Стоян Йорданов е направил вътрешна изолация на апартамента си сам, сега вече има и външна.
Усеща се, по-топло е, казва той и допълва, че на едната тераса се е получил теч, но работниците са го отстранили.

саниране
dariknews.bg


Освен 5-те сгради, по които в момента се работи, още 17 сдружения на собствениците са сключили договори и чакат целево финансиране.

саниране
dariknews.bg