/ iStock/Getty Images
В Единният информационен портал за COVID-19, за 30 септември, са регистрирани 11 нови случая на лица от област Шумен с положителни проби.

Пет нови случая на коронавирус в Шуменско, двама починаха

Разпределението им по общини по настоящ адрес на лицата е, както следва:


- Община Шумен - 8  - шест жени на 36 г., на 50 г., на 56 г., на 57 г., на 59 г. и на 62 г. и двама мъже на 45 г. и на 67 г. от Шумен

- Община Върбица - двама мъже на 54 г. от  Върбица и на 64 г. село Менгишево

- Община Велики Преслав - една жена на 53 г. от село Троица.


От новорегистрираните 11 случая, седем са медицински лица (5 от МБАЛ Шумен и двама от ЦСМП, които са под домашна изолация). От новорегистрираните са хоспитализирани 2 лица. Изготвени са  предписания на контактните лица на потвърдените случаи за задължителна 14-дневна домашна карантина, съобщиха от РЗИ.

Три нови случая на COVID-19 в Шуменско и две жертви

Направени са 74 PCR теста
. На лечение в „МБАЛ-Шумен“ АД има 24 пациенти, от които един е настанен в ОАИЛ. Общо за областта, с регистрирани положителни проби за COVID-19 в информационната система, достигнаха 361 лица.

Настанени в лечебни заведения са 24 пациента, с леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 38 лица, излекувани са 275 лица; починалите са 24 лица.

Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус от последното денонощие са две лица - една жена на 70 г. с придружаващо сърдечно заболяване и една жена на 56 г. с придружаващо заболяване - диабет.

Четири са новите случаи на COVID-19 в Шуменско

Медицински служители, при които е констатиран COVID-19, са общо 27 лица.
Взети са необходимите противоепидемични мерки. Лицата, поставени под карантина в област Шумен са 88.

Продължава епидемиологичното проучване от служителите на Регионална здравна инспекция за установяване и предприемане на мерки към положителните и контактните лица.