Над 80 ученици с награди на националното състезание по физика в Ястребино
Над 80 ученици с награди на националното състезание по физика в Ястребино / Диляна Стойчева
Четири момчета от София, Плевен, Бургас и Казанлък бяха отличени за разработване на специална тема по време на Пролетното национално състезание по физика. То бе организирано от Регионалния инспекторат по образование в Търговище, МОН и Община Антоново в детски комплекс “Ястребино”. И четиримата са приети като студенти във физически факултет на Софийски университет, благодарение на доброто си представяне, каза за Дарик днес директорът на Регионалния инспекторат по образованието – Марко Марков. От тази специална група ще бъде избран националният отбор по физика.

Двама дванадесетокрасници от Враца и Бургас печелят първо място в своята група и успехът им ще се зачита за оценка 6.00 при кандидатстване с физика в СУ. Още тринадесет зрелостника се нареждат на второ и трето място и съответно вече имат стартова оценка съответно 5.75 и 5.50.

14 са отличените, решавали тема за 10клас, 22-ма са финалистите, писали по тема за 9клас. Най-много са наградените в групата, получила тема за 8-ми клас – 30 ученици. Сред седмокласниците първенци са 6 момичета и момчета.

В Пролетното национално състезание по физика се включиха 29 отбора от цялата страна. 290 деца писаха по зададените теми в СОУ-Антоново, където се проведе същинската част на съревнованието.