Над 7 000 огнестрелни оръжия се водят на отчет в шуменската полиция
Над 7 000 огнестрелни оръжия се водят на отчет в шуменската полиция / netinfo

7 272 огнестрелни оръжия се водят на отчет в шуменската полиция. 4 919 от тях са за ловни цели, а останалите 2 353 са собственост на юридически лица и еднолични търговци. Оръжието е придобито за служебни или граждански цели. Това съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.

От началото на годината до края на месец юли на територията на областта няма регистрирани престъпления и злополуки с огнестрелно оръжие и боеприпаси. 230 са обектите на територията на областта, които извършват дейности с общоопасни средства. Проверки в офисите на охранителни фирми и звена за самоохрана с издаден лиценз по Закона за частната охранителна дейност и обектите охранявани от тях се извършват всеки месец. За периода е констатирано едно нарушение на нормативната уредба, за което е съставен акт за установено административно нарушение.

За същия период на 2014 г. общият брой воден на отчет в шуменската дирекция е бил 7 314.
През първите шест месеца на годината са иззети 19 незаконно притежавани огнестрелни оръжия и 107 боеприпаси. През периода няма регистрирани кражби на огнестрелно оръжие, боеприпаси, взривни материали и пиротехнически изделия Иззети са 5 огнестрелни оръжия от четирима, които не отговарят на изискванията на нормативната уредба по КОС. За същия период на 2014 г. са иззети 10 огнестрелни оръжия 6 лица.

Извършени са 792 планирани и 138 внезапни проверки на лица и обекти, осъществяващи дейности с взривни вещества, оръжия, боеприпаси и пиротехнически изделия, срещу 1 108 планирани и 486 внезапни за същия период на 2014 г. Десет са търговските обекти за търговия с оръжие и боеприпаси на територията на областната дирекция. Осем от тях са в Шумен, един е във Велики Преслав и един в Нови пазар. Те са обект на ежемесечни проверки от полицейските служители. Собствениците и продавачите са инструктирани при извършването на търговската дейност стриктно да спазват изискванията на нормативната уредба по КОС.

За периода от началото на годината до 30 юни на територията на ОДМВР - Шумен са извършени общо 29 взривявания и 5 пиротехнически илюминации, на които е присъствал полицейски служител. Спазени са мерките за безопасност и не са допуснати отклонения на взривни материали.

За нарушения на нормативната уредба по КОС през първите шест месеца на 2015 година са съставени 27 акта за установени административни нарушения. За същия период на миналата година съставените актове са били 18.

По време на ловните излети са проверени 76 ловци, срещу 28 за същия период на миналата година, няма констатирани нарушения