Над 480 кикбоксьори идват в Шумен за Държавното първенство по лоу кик и киклайт контакт
Над 480 кикбоксьори идват в Шумен за Държавното първенство по лоу кик и киклайт контакт / Дарик-Шумен

Над 480 състезатели от 40 клуба ще вземат участие в държавното първенство по кик бокс в стилове „лоу кик" и "киклайт контакт", което ще се проведе в Шумен този уикенд. Президентът на СК „Шуменска крепост", организатор на надпреварата Свилен Марински заяви, че състезанието в Шумен е едно от най-големите в спортния календар на Конфедерацията по кик бокс и муай тай и се очаква с огромен интерес за всички бойци в страната.

Шампионатът е насрочен за 4 и 5 април, но поради големия брой на участниците срещите може да се провеждат и на 3 април, петък. „Интересът всяка година се увеличава и толкова много играчи са прецедент за страната", поясни Марински.

От домакините участие ще вземат 17 състезатели във всички възрастови граници и дисциплини, но заради травми двама от тях все още са под въпрос. Световният шампион по муай тай от завършилото преди дни първенство в Тайланд Християн Тотев и бронзовия медалист Пламен Борисов няма да участват в състезанието. Двамата са получили заслужена почивка след тежкото първенство, на което извоюваха престижни отличия.

Свилен Марински заяви, че през последните години шуменския клуб се е развил много силно и е станал основен фактор в България.

Турнирът ще се проведе в зала „Младост", като входът за желаещите да наблюдават битките на ринга е свободен. Заради все по-силния интерес организаторите от шуменския клуб обмислят в бъдеще състезанията да се провеждат на друго място, тъй като капацитетът на зала „Младост" е недостатъчен. Сред вариантите е и състезания на открито, които да се провеждат на градския стадион „Панайот Волов.

Президентът на СК „Шуменска крепост" заяви, че шуменци са амбицирани да посрещнат и кръг отЕвропейския шампионат, но материалната база към момента е проблем за това, поради което наистина се обмисля вариант мачовете да се провеждат на открито. Шумен има подкрепата на федерацията и останалите клубове, но за да домакинства европейския форум, страната ни първо трябва да спечели квота. Най-вероятно тази идея може да се реализира през 2017 г.