/ iStock/Getty Images
Реконструктори и любители на историята от страната ще участват в седмото издание на Националния средновековен събор „Магическата Мадара“, който ще се състои на 19 юни в едноименния национален историко-археологически резерват, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация в Шумен. 

Съборът ще бъде открит в 13:00 часа. Програмата му включва представяне на eньовденски обичаи, на облекло, въоръжение и снаряжение, характерни за българските земи от шести до десети век, конните традиции на българите, грънчарство и керамика. 

Предвидени са двубои, битки и демонстрации със сабя, бич, копие, боздуган, щит, бойна брадва и лък. Ще се проведе обучение на деца и младежи по стрелба с лък и фехтовка със сабя.

е има демонстрации и по лагерите на участниците – номадско население и юрта, ромейски походен лагер, лагер на българи от осми до десети век, шатри, павилиони, занаятчийски работилници, сечене на монети, металопластика, плъстене на вълна, дървообработка и др.

В тазгодишното издание на събора ще участват шуменският клуб на Националното дружество „Традиция“, Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“ от Варна, Сдружението „Багачин“ от Лом, Сдружението „Ратина“ от Сливен, Сдружението „Вълкашин“ от София и Сдружението „Дукс Антика“ от Свищов.
БТА