Министър Тотю Младенов направи първа копка на Обществен център
Министър Тотю Младенов направи първа копка на Обществен център / DarikNews.bg

„Ще подпомагаме децата в неравностойно положение и тези от ромския етнос, за да имат равен старт в първи клас", каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в Търговище. Тук той заедно с кмета на общината д-р Красимир Мирев направиха първа копка за изграждането на Обществен център за деца и семейства в областния град. Той ще бъде изграден в бившето общежитие на военния завод в града, а от услугите му ще се възползват над 2000 деца в неравностойно положение и техните родители

Центърът се изгражда по проект „Социално включване" на Министерството на труда и социалната политика на обща стойност 1 112 663 лева. Съфинансирането на община Търговище е за 29 300 лева. Половината от парите ще бъдат вложени в строително-ремонтните дейности и в оборудване, а другата част - в социалните услуги. Ще бъдат разкрити и нови работни места. „Със старта на този важен проект община Търговище разтваря още по-широко ветрилото в социалните дейности", каза кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев. По думите му, в общината се реализират общо пет проекта със социална насоченост.

В Обществения център ще се работи за ранна интервенция на уврежданията сред децата, ще бъдат давани семейни и здравни консултации и ще бъде оказвана подкрепа на семейства. „Ще подпомагаме децата в неравностойно положение и тези от ромския етнос, за да имат равен старт в първи клас", каза министър Младенов. Центърът в Търговище ще работи с две групи деца -  в първата ще бъдат тези до 3 години, а във втората - малчугани от 3 до 7-годишна възраст

Министър Младенов обяви още, че подобен проект ще бъде реализиран и в община Антоново. Той ще предоставя същите социални услуги и за осъществяването на идеята министерството ще вложи 450 000 лева.

В цялата страна се реализират 56 подобни идеи по проект „Социално включване", финансиран от Световната банка. Общата стойност на тези проекти е 40 милиона евро.