Металната каса не гарантира сигурността на вещите, алармират от полицията
Металната каса не гарантира сигурността на вещите, алармират от полицията / www.forniture-alberghiere.biz

Металната касета или каса не гарантира сигурността на вещите ви. За това алармираха от шуменската полиция. Оттам обясняват, че не са малко случаите, при които крадците напускат жилището, отнасяйки касетата със себе си и не разходват излишна енергия за отварянето й на местопрестъплението. От полицията съветват още да не се съхраняват големи парични суми или бижута у дома. Ако все пак няма къде другаде да ги съхранявате, проявете творчество и съобразителност за старателното им укриване.

„Не оставяйте безучастни, ако престъпници опитват да оберат съседите ви! Ако забележите на стълбищната площадка лица с подозрително поведение или чуете нетипичен шум от трошене, рязане, чупене, внимателно огледайте и без да издавате присъствието си информирайте полицията. Важно ще бъде за разследването, ако запомните марката и номера на автомобила на подозрителните лица, както и сведения за външния им вид. В такива случаи незабавно позвънете на тел 112 или 054/800-588 на оперативния дежурен в ОД на МВР Шумен", казват от полицията.

Категория, която често става обект на престъпни посегателства, са вилните и селски имоти, които не се обитават постоянно.

Най - уязвимите части на вратите са бравите със стърчащи навън патронници, касата на вратата в мястото, което държи езика на бравата и пантите от завиващ се тип. „При монтажа на секрета предвиждайте той да не са подава извън релефа на врата дори и при демонтирани дръжки на бравата.За предпочитане са заключващи устройства с по-висока степен на секретност", напомнят от полицията.

Според анализа на ОД на МВР- Шумен през декември миналата година няма тенденция на увеличение на домовите кражби. Осем са престъпните посегателства през декември, като три от тях са били през празничните дни. В началото на месеца са регистрирани са две кражби в село Мараш - за времето от 30.11 до 08.12.2014 чрез взлом е проникнато в необитаема къща и на 11.12.2014 през незаключена врата е проникнато в частен дом, като и при двете извършителят е установен. Неизвестен е проникнал в къща в село Царев брод на 15 декември, откъдето е отнет златен пръстен, а в село Ивански за времето от 16-18 декември е регистрирана кражба в къща, чрез натиск на входна врата. Дебитна карта е отнета от частен дом в Каолиново за времето от 17 до 23 декември, когато "апаш" проникнал в къщата през незаключена врата. В Шумен е регистрирана кражба на 25 декември, когато неизвестен влязъл през незаключена врата в апартамент на ул."Цар Асен" и извършил кражба на лични вещи, документи и дебитна карта. Пари и златни накити са откраднати от жилище на 4 етаж на ул."Милан Борисов" в града за времето 25-26 декември. Кражбата е станала чрез счупване на патрон на входна врата. 90 лева, лични документи и дебитна карта пък са откраднати от апартамент на бул. „Симеон Велики" в Шумен навръх Нова година. Вратата на апартамента била незаключена, което улеснило крадецът да влезе в жилището и да извърши кражба от коридора.