Мерки срещу чумата по свинете в община Шумен
Мерки срещу чумата по свинете в община Шумен / netinfo

Кметът на Шумен Веселин Златев издаде заповед във връзка с констатирано огнище на класическа чума по свинете в с. Златар, община Велики Преслав.

В заповедта се забранява придвижването и търговията със свине на територията на селата Ивански, Салманово и Мараш, попадащи в 10-километровата надзорна зона около огнището на заболяването. Заповедта не се отнася за животните, предназначени за клане.

Кметовете на трите села трябва да извършат актуализация на регистрираните свиневъдни обекти и броя на отглежданите в тях свине. Актуализираните списъци да се предоставят на официалния ветеринарен лекар на община Шумен – д-р Е.Маринов, се казва още в заповедта на Веселин Златев.

В документа е записавно още, че предназначените за клане свине от 10-километровата зона трябва да се изпращат в кланицата в гр.В.Преслав, след извършване на клиничен преглед и термометриране. Превозните средства, с които се транспортират животните трябва да се дезинфекцират.

Освен това, кметовете и кметските наместници на населените места в общината трябва да уведомят населението, че до последваща заповед се забранява пашата и се ограничава движението на свинете от източнобалканската порода и нейните кръстоски на територията на цялата община.