Мариана Попова и оркестър „Здравец” ще се грижат за настроението на шуменци в Новогодишната нощ
Мариана Попова и оркестър „Здравец” ще се грижат за настроението на шуменци в Новогодишната нощ / netinfo

Популярната поп певица Мариана Попова и варненският фолклорен състав „Здравец" ще се грижат за доброто настроение на шуменци в новогодишната нощ. Празникът ще започне точно в 22:30 часа на 31 декември пред сградата на Общината, уточни зам.-кметът по култура Живка Тонева. Тя допълни, че се надява на засилен интерес към проявата, като, по традиция, точно в полунощ ще има и ефектна празнична заря.

„Шумен не е от градовете с традиции към това площадно посрещане на Нова година. Миналата година обаче желанието за веселие и танци сред съгражданите ни се оказа много по-голямо от очакваното. Оркестърът е наистина много стойностен и със сигурност ще създаде настроение", каза Тонева. За гостите на събитието спонсорът „Шуменско пиво" ще осигури и 2000 бутилирани бири. Стойността на Новогодишната програма е 10 000 лева, което включва както самата заря, така и хонорарите на участниците. „Наясно сте, че хонорарите за Новогодишната нощ са не двукратни, а многократни в сравнение с ангажиментите им през цялата година. Мисля, че се договорихме максимално изгодно", коментира още Живка Тонева.

Празничните прояви в Шумен започнаха още на 1 декември със запалването на коледните светлини. Организирани бяха множество концерти, коледни работилници и ателиета. Те продължават с пълна сила и днес с коледен концерт „Вълшебна нощ" на детските състави на НЧ „Асен Златаров" в концертната зала на Общината „Проф. Венета Вичева" и откриване на традиционната изложба „Зимен салон" на ХГ „Елена Карамихайлова". Най-наситен с културни прояви през тази седмица ще бъде утрешният ден - 17 декември, когато ще се състоят коледният концерт на смесения хор „Родни звуци" и съвместният концерт на ансамблите „Мадара" и „Звънче".

Празничните прояви ще продължат и през следващите дни, като на 19 декември ще бъдат наградени 10-те най-добри шуменски спортисти на годината, като за втора поредна година специално внимание ще се обърне и на младите спортни надежди на града. Коледният концерт на Симфоничния оркестър е насрочен за 18:35 часа на 19 декември, когато пред шуменската публика ще излязат и тенорът Георги Динев и певицата Милица Гладнишка със спектакъла „Ах, този мюзикъл". За радост на любителите на седмото изкуство 3D киното в Младежкия дом ще работи без прекъсване в празничните дни, като по думите на Тонева в свободното си време шуменци ще могат да се насладят и на най-хитовите в момента заглавия.