Красимир Костов е новият кмет на Шумен, с 52 гласа преднина
Красимир Костов е новият кмет на Шумен, с 52 гласа преднина / netinfo
Красимир Костов от БСП е новият кмет на община Шумен, според окончателните резултати. За него са гласували 50,08% от избирателите или 16 236 гласа. Веселин Златев от ГЕРБ  получи 49,92% от гласовете или 16 184 души. Разликата между двамата кандидати за кметския пост е 0,16% или само 52 гласа. Данните са на базата на всички протоколи от 124-те СИК в общината. Броят на действителните гласове е 32 420, а недействителните са 1 057.

В кметство с. Васил Друмево новоизбраният кмет е Йорданка Йорданова, издигната от БДС „Радикали”, в с.Велино новият кмет е Димитър Димитров – независим, в с.Вехтово - Ива Вълчанова от политическа партия „Дром”, в с.Дибич – Дария Георгиева от ГЕРБ, в с.Ивански - Иван Дерменджиев от ГЕРБ. Новият кмет на Илия Блъсково е Васил Василев от Коалиция „За Шумен”, в Кладенец - Хасан Сюлейман от ДПС, в Мадара - Христина Димитрова от Коалиция „За Шумен”, в с. Новосел - Тунчер Мехмед от ГЕРБ, в с. Радко Димитриево - Веселин Станев от БСП, в с. Салманово - Йордан Киров от ГЕРБ, в с. Средня - Ахмед Мехмедов от ГЕРБ, а в с. Царев брод - Стефан Живков от БСП.

Според Закона за местните избори, решението на ОИК, с което се обявява кмет на община, може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Административния съд, уточни председателят на ОИК-Шумен Генчо Гатев. По думите му, решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд. Гатев заяви, че удостоверението за кмета на община Шумен ще бъде връчено след изтичане на 7-дневния срок, ако не бъде обжалвано решението на ОИК-Шумен за избор на кмет.