Конфликтът джипита - Здравна каса се задълбочава
Конфликтът джипита - Здравна каса се задълбочава / netinfo

Не мисля, че 90 джипита ще подходят безотговорно и ще прекратят договорите си с РЗОК. Това каза директорът на касата в Шумен д-р Йорданка Пенкова, по повод намерението на повечето джипита от региона да се откажат от договорите си със Здравната каса. Припомням, че председателят на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шумен, д-р Милен Чолаков, заяви, че е инициирана подписка, в която ще се включат джипита, желаещи да прекратят отношенията си с касата. Основните причини за това са несъгласие с едноличните решения на НЗОК за промяна на Националния рамков договор и налаганите им високи глоби. Днес вечерта в Шумен ще се проведе общо събрание на Асоциацията на общопрактикуващите лекари. Очаква се на него те да излязат с окончателна позиция за конфликта с касата.

„Разбрах за подписката от медиите, никой не се е обръщал към мен. Готова съм да разговарям с представители на личните лекари за да изясним мотивите за недоволството им.” Това каза пред журналисти днес д-р Пенкова. Само 6 са възраженията, постъпили от джипита за неправомерно наложени санкции, всички те са били отхвърлени от арбитража - уточни д-р Пенкова.

Всички наложени глоби са за нарушения при предписване на лекарства. 5 000 диспансерно болни не са били консултирани от специалист нито са им направени лабораторни изследвания, а са им били изписани лекарства. „Не мога да си представя лекар да работи без да се съобразява с нормативната база”- каза Пенкова.

По повод намерението на личните лекари да обжалват наложените санкции в съда, директорът на касата заяви, че не се притеснява от това. Тя каза още, че от началото на 2005 година РЗОК е спечелила 9 дела от общо 44 съдебни производства, а 17 от делата са висящи.

Пациентите, чиито лични лекари прекратят договорите си с РЗОК, могат да изберат друго джипи. А желаещите семейни медици да прекратят отношенията си с касата трябва да я уведомят в двумесечен срок.