Кметът на Цар Калоян: Трябват хидроложки анализи на регионите с голям водосбор, за да не се повтори потопа
Кметът на Цар Калоян: Трябват хидроложки анализи на регионите с голям водосбор, за да не се повтори потопа / netinfo

Над 5 милиона лв. е отпуснала за година държавата чрез различните й ведомства, за да помогне на пострадалата от наводнение на 6 август 2007 г. община Цар Калоян. От дарители пък са постъпили близо 600 000 лв. Прозрачно и справедливо се разпределят парите – заявява кметът Ахмед Ахмедов. Обществен съвет предлага, а местният парламент одобрява решенията.

Фургоните от Министерството на извънредните ситуации днес отпътуваха от Цар Калоян. 20 семейства от най-пострадалите все още са на квартира, други 13 са си купили нови домове, 22 фамилии са поискали разрешителни за строеж, 7 вече строят. Проектите са предоставени от общината и предвиждат високи основи. До края на септември се очаква да приключат и ремонтите на големите инфраструктурни обекти – спортната зала и 11 моста в Цар Калоян и съседното село Езерче.

Освен, че отчита свършеното, Ахмедов отправя и препоръки към държавата – в регионите с голям водосбор като Цар Калоян да се направи хидроложки анализ, да се обсъди как трябва да се стопанисват лицензионните язовири, какъв да е статута им, как да се поддържат речните корита, предлага за това да има стандарт за километър както при четвъртокласните пътища или за дебита, който водоема поема, да се изградят и охранителни канали на тези региони. Общините нямат средства за тези дейности – признава Ахмедов, той смята, че Министерството на регионалното развитие трябва да ги осигури.