Изложбата „Спомени от стария Шумен гостува в Македония
Изложбата „Спомени от стария Шумен гостува в Македония / netinfo

Изложбата „Спомени от стария Шумен" ще бъде представена в македонския град Битоля на 18 юли, информират от Регионалния исторически музей в Шумен.

Изложбата проследява историята на града в периода от 1878 г. до 30-те години на ХХ век. Сред застъпените основни теми са събитията, случили се в Шумен за първи път в национален мащаб - първо честване на българската писменост, първи български оркестър, първо театрално представление и др. Документалната изложба разкрива и интересни факти, свързани със здравеопазването, образованието, икономиката - занаяти и фабрично производство, военното дело, забавленията в Шумен по това време и е реализирана с подкрепата на Общински фонд "Култура" от Регионалния исторически музей.

Мероприятието е част от деветото издание на Бит Фест 2014 и е по специалната покана наНационалния институт с музей - Битоля. Фестивалът се организира от кмета на града, културни институции и граждански сдружения, а в програмата му са включени различни събития - изложби, класически, етно и джаз концерти, представяне на филми и театрални постановки.

„Спомени от стария Шумен" ще бъде експонирана в изложбен салон „Магаза" в рамките на един месец.