Изложба за възрожденския Шумен показват в музея
Изложба за възрожденския Шумен показват в музея / netinfo

Изложбата „Европейските измерения на възрожденския Шумен" ще бъде официално открита днес. Експонатите ще бъдат показани в мраморното фоайе на Регионалния исторически музей в Шумен от 17:30 ч.

Изложбата поднася тематична информация за името, историческото развитие и топонимията на града, архитектурата, икономиката и стопанския живот. Разглежда обществената сфера, дейците и постиженията на просветното дело, театъра и музиката. Приведени са разнообразни сведения за града и околностите му, бита и традициите на местното население. Карти, автентични снимки и рисунки описват местните занаяти, земеделие, скотовъдство, нравите на етно-толерантния Шумен. В града през тази епоха съжителстват 18 етноса. Интересни сведения са поднесени още за търговския обмен на българите с европейските народи и за парите и стоките, които са циркулирали тук.

Експонатите разказват още за първите акционери от Шумен - горди собственици на първото българско акционерно параплувно дружество „Провидение". То закупува от английската столица Лондон и първия български параход. Специално внимание е отделено на влиянието на полско-унгарската емиграция. Разкрито е любопитното за нравите на „унгурите" и за приноса им в живота на шуменци - каретите, модните облекла, часовниците, пурите, бирата, колбасите, излетите на Кьошковете, вечеринките с танци, „шафрантиите".

Изложбата „Европейските измерения на възрожденския Шумен" е реализирана с финансова подкрепа от фонд "Култура" на Община Шумен. Тя ще бъде пътуваща и комплектувана интерактивно с оригинални документи, вещи на видни шуменци и филми от фондовете на музея.