/ Thinkstockphotos
Пилотно вече е поставено в Белокопитово
Община Шумен започна изпълнението на проект за намаляване на енергопотреблението на уличното осветление в общинския център и селата на територията на общината.

Пилотно проектът вече е реализиран в шуменското село Белокопитово, където е извършена цялостна подмяна на уличното осветление. 75 нови енергоспестяващи светодиодни (LED) улични осветители вече са поставени на електрическите стълбове в селото.

Изградена е цялостната система  за управление на уличното осветление. Монтирани са две ел. табла, които позволяват осветителната система да се управлява както от място, на ръчен режим, така и на автоматично –  дистанционно, от кабинета в общината, например, обяснява инж. Биляна Иванова, главен експерт „Електроснабдяване, телекомуникации и енергийна ефективност“ в община Шумен.

Проектът беше представен по време на заседание на Общинския съвет в Шумен днес.

„Новите LED лампи светят с бяла, неутрална и по-близка до дневната светлина. Те са два пъти по-ефективни отколкото старите осветителни тела. Дистанционното управление дава възможност да се проследява разходът на енергия към момента на работа на системата, освен това, ако има авария, тя засича, че мощността е намалена.

И тъй като новите лампи са с мощност от 25 вата, веднага може да се разбере колко лампи са изгорели и своевременно да се реагира и да се отстрани повредата.“

Предстои всички обекти да бъдат визуализирани на картата, която ще обхваща цялата територия на общината.  Т.н. „умно“ осветление позволява да бъде зададен и съответният режим на работа – графици, мощност, които могат да се проследят и да се управляват.  

Този модел на „умно“ осветление ще бъде приложен в Шумен и в останалите села на общината.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.