ГЕРБ-Шумен с декларация срещу уволнението на директора на училището във Венец
ГЕРБ-Шумен с декларация срещу уволнението на директора на училището във Венец / netinfo

Шуменската структура на ГЕРБ излезе с декларация срещу действията на Регионалния инспекторат, по силата на които Селиме Кърджалиева бе уволнена от поста директор на СОУ „Никола Й. Вапцарв" - Вeнец. Вчера стан ясно, че Кърджалиева е била уволнена от поста без да й е връчена заповед за това лично, а е била уведомена по телефона, докато е била в болничен.

„Отново под диктата на „по-малкия" коалиционен партньор ДПС се извърши поредната чистка в образованието. Беше освободена от длъжност директорката на СОУ в с. Венец Селиме Кърджалиева, която в същото време е в болнични. В страна членка на Европейския съюз, ратифицирала редица документи, гарантиращи правото на труд и свобода на мнението, уволнението по телефон, в пълно нарушение на нормите на българското законодателство е израз на политическа репресия без аналог в най-новата история на България. В Област Шумен политическата чистка на училищни директори се задейства още в края на 2013 година. Преследвани са директори, назначени след спечелени конкурси през 2010 г., поради една единствена причина - не поддържат политиката на ДПС, имат смелостта да заявяват своите позиции, своите убеждения, имат самочувствието на свободни граждани, които живеят в правова и демократична държава", се казва в декларацията на ГЕРБ-Шумен. От партията категорично осъждат действията на началника РИО Върбан Върбев/

Категорично осъждаме действията на началника на РИО-Шумен, който в последните дни на управлението на тази коалиция извърши противозаконно действие. Логичен е въпросът ни: Има ли в България министър на образованието и защо той позволява да бъдат уволнявани училищни директори против всякакви правни норми и под натиск от третата по ред партия в парламента?

„Ние от политическа партия ГЕРБ-Шумен заявяваме, че действията на лица от инспектората по образование, предизвикани от нарежданията на Върбан Върбев, провокират ответни действия от наша страна, които ще бъдат свързани с привличането на всички отговорни институции, които да разследват действията на началника на РИО-Шумен и подчинените му експерти", се казва още в декларацията.

От местната структура на ГЕРБ заявяват, че ще направят всичко възможно, за да се потърси наказание за - „институционалното насилие, което се упражнява върху доказани професионалисти в сферата на българското образование".