Другите обещаваха, ние изпълняваме, заяви водачът на листата на БСП-лява България в Търговище
Другите обещаваха, ние изпълняваме, заяви водачът на листата на БСП-лява България в Търговище / netinfo

Явор Куюмджиев, водач на листата на „БСП-лява България", започна обиколки с екипите на инвеститори и специалисти от община Търговище, по обектите, които в момента се ремонтират в града. Само за 1 година, от Публичната инвестиционна програма на кабинета „Орешарски", капиталови инвестиции и проекти, Търговище и областта получи финансиране, каквото не е имало повече от 25 години. Общо за цялата област, обектите, по които в момента се работи или вече са завършени, са за над 33 милиона лева.

„Другите обещаваха, ние изпълняваме. Успяхме да покажем, че може едновременно да се строят пътища, да се грижим за пенсионерите, младите хора и заедно с това да има инвестиции в общината. Осигурихме пари каквито от години не е имало в региона." - каза Явор Куюмджиев пред гражданите. Според него, въпреки спекулациите, в Търговище и общината се инвестира.

В цяло Търговище в момента текат строителни дейности. Пред завършване е изпълнението на проект за изграждане на площад "Свобода", с пешеходен мост до сградите и обновявяне на централната градска част. Търговище ще има нов европейски център. Ремонтите обхващат пространствата около трите площада: "Свобода", "Стоян Мавродиев" и пред театъра. Проектът включва и ремонт на бул. "Митрополит Андрей", където ще се поднови тротоарът и ще се направи велоалея. Ремонтът централна градска част ще приключи най-късно на 20 октомври.

Проектът за ремонт и реконструкция на централната зона на град Търговище се изпълнява по договор по Оперативна програма "Регионално развитие" по схемата "Зелена и достъпна градска среда", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие. Стойността му е над 4 662 376 млн. лв.

Усилено тече ремонтът и на квартал 192. Преди 15 години, този квартал бе изпълнен като строителство без никаква инфраструктура. Благоустрояването му вече е в ход и обхваща съществуващата и изграждане на нова вътрешно квартална алейна мрежа и тротоари. Предвидени са 66 парко-места със застроена площ от 870 кв.м. Предстои цялостно озеленяване и благоустрояване на свободните площи. Ще има нови детски площадки. Стойността на проекта: 1 061 211 лева, отпуснати от кабинета „Орешарски".

В момента ремонтират и ЦДГ №1 „Веселушко". Детската градина имаше неотложна нужда от обновяване и саниране.Това е пореден проект от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите".Стойността на ремонта е 498 015 хил. лв.
Вложения се правят и в парк Юкя, където общинската фирма БКС изгражда две спортни площадки, които са проектирани с многофункционални полета, съвместяващи различни видове спорт: едната площадка е за волейбол и баскетбол, втората - за хандбал и футбол на малко поле. Непосредствено до спортните площадки, ще бъде изградено място за фитнес на открито. Към него ще има два подхода, с осигурен достъп за хора в неравностойно положение.

Финансирането е в размер на 499 996 лв. от публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие" на кабинета Орешарски. Паркът имаше спешна нужда от ремонт, за да се превърне отново в приятно място за спорт и отмора на търговищенци.

В момента се консервира и Базилика №3 на крепостта Мисионис, на стойност 95 000 лева.

Освен тези обекти, вече са ремонтирани и обновени много пътища в областта -пътя от кв. „Въбел" до околовръстно шосе, улици в Търговище и 11 села, пътят Ловец-Осен, Търговище - Алваново, Ястребинно - Камбурово, Горско Абланово - Крепча - Опака, околовръстен път Попово, Лиляк - Александрово.

Осъществени са текущи ремонти на други пътни отсечки на територията на областта на стойност 1 040 000 лв. Равносметката само за 1 година е:повече от 50 км. ремонтирани пътища и улици в Търговище и областта и инвестиции за над 33 милиона лева за обектите, които са готови или предстои да бъдат завършени.

По време на правителството с мандата на БСП, беше осигурено финансиране и за :
Пътен участък Попово - Ломци на стойност 7 000 000 лв.
Пътен участък от път II - 74 от кръговото движение - бул. Александър Стамболийски - бул Митрополит Андрей - улица Паисий на стойност 4 000 000 лв.
Пътен участък Величка - Звездица на стойност 5 000 000 лв.

Пътя Лиляк - Пресиан - Горна Кабда - Долна Кабда с обща дължина 25 км. на стойност 25 000 000 лева.

За съжаление служебното правителство на Близнашки спря финансирането за тези проекти!

След обиколката из обектите, по които вече се работи, Явор Куюмджиев и експерти от общината, посетиха и местата, които са включени в проект „Инвестиционно проектиране в Община Търговище за програмен период 2014-2020 г.", предвиден за кандидатстване за европейско финансиране по програма „Региони в растеж".

Проектът включва:

Проектиране на основен ремонт и цялостно обновяване на ОУ „Хр. Ботев", както и на Обединен детски комплекс,

Проектиране на основен ремонт и цялостно обновяване на сградата на IV ОУ „Иван Вазов" и ПГИЧЕ „М. Андрей",

Проектиране на основен ремонт и обновяване на ЦДГ №9 "Приказка", ЖК „Запад" 2,
Проектиране на основен ремонт и обновяване на ЦДГ №7"Снежанка", ЖК „Запад" 1,

Проектиране на цялостно обновяване и благоустрояване на вторичен градски център - бул. „Сюрен", включително пътни настилки, тротоари, улично осветление, озеленяване и градско обзавеждане,

Проектиране на реконструкция и разширение на ул. „Гладстон" и ул. „Велико Търново" от ул. „В. Левски" до бул. „М. Андрей",

Проектиране на цялостна реконструкция и разширение на бул. „Трайко Китанчев" от ул. „3 март" до бул. „Цар Освободител", с прилежаща зеленина и велоалея,

Проектиране на цялостна реконструкция и разширение на ул. „3 март" от бул. „Трайко Китанчев" до връзката с околовръстния път.