До 10 дни става ясно замърсява ли депутатска мандра разградски язовир
До 10 дни става ясно замърсява ли депутатска мандра разградски язовир / netinfo
До 10 дни ще бъдат ясни резултатите от пробите, взети от язовир “Липник” край Разград – съобщиха от Регионалната инспекция за опазване на околната среда в Русе.

Днес по сигнал от арендаторите на язовир “Липник” експерти от институцията са извършили проверка на мандрата в селото. Според жалбоподателите – фирма “Валли” - отпадни води от млекопреработвателното предприятие се изливат във водоема и тровят рибата.

В момента на проверката мандрата и пречиствателните съоръжения са работили. Не е установено замърсяване с отпадъчни води, заблатени места или нарушена цялост на отвеждащия колектор – констатирали екоинспекторите. Те взели проби за физикохимичен анализ от три места – от изходния колектор на предприятието, в точката на вливането му в язовира и водни проби от средата на язовира.

Проверката е съвместна с Басейнова дирекция – бюро Русе, Регионална лаборатория-Русе, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - Разград, както и представители на Областна администрация и община Разград – уточниха още от РИОСВ-Русе.

Мандрата е собственост на фирма “ИМДО”, която се управлява от съпругата на депутата от ДПС Даут Осман – Мелиха.