Диригент в Париж - екскурзовод в България
Диригент в Париж - екскурзовод в България / Радка Минчева
Диригент в Париж - екскурзовод в България
32750
Диригент в Париж - екскурзовод в България
  • Диригент в Париж - екскурзовод в България

Диригент от Париж става екскурзовод в България всяка година през септември. Койчо Атанасов живее от 30 години във Франция, но е роден в Цар Калоян, Разградско. Във френската столица ръководи православен хор, а в България показва на част от публиката си къде е родена музиката, която изпълняват хористите.

С гайда, хляб, сол и капанска китка посрещат в Разград 20-ина французи, дошли на 10-дневна екскурзия в България. В необичайната роля на техни гидове са Койчо и Елизабет Атанасов. Тя е французойка, но говори перфектно български, а той е от Цар Калоян.

Диригент в Париж  екскурзовод в България
netinfo

По професия и двамата са диригенти. Койчо свири и на кларинет. Във Франция са създатели и ръководители на мъжкия православен хор "Свети Йоан Рилски". Екскурзиантите са част от публиката на формацията. Заинтригувани къде се ражда уникалната музика, на която ръкопляскат, французите посещават непознатата за тях балканска страна.

Диригент в Париж  екскурзовод в България
netinfo

Всичко започва от патриотизма на Койчо, който преди 30 години заради любовта оставя в родината си вече изградена кариера - бил е сред най-известните български кларинетисти и заживява в Париж, където също намира своя публика.

Екскурзиите до България са винаги през септември. Французите посещават исторически паметници, запознават се с местни занаяти, опитват и българската кухня.

Диригент в Париж  екскурзовод в България
netinfo

Екскурзиантите на Койчо и Елизабет винаги минават през Разградско, за пръв път през тази година обаче спират в родния за диригента Цар Калоян. Там Койчо мисли да създаде френска гимназия.

 

България е богопомазана страна и при умно ръководство ще достигне европейските държави - убеден е Койчо Атанасов, че българите имат с какво да се гордеят и има прогрес смята и съпругата му.