ДГ Пролетна дъга
ДГ Пролетна дъга / Община Шумен

В Деня на християнското семейство учителите и децата от Клуб  „Кулинарни вълшебства“ в ДГ „Пролетна дъга“ проведоха вкусни занимания, посветени на празника.

В цялата детска градина ухае на топъл хляб. Заедно с учителите Татяна Йорданова, Виолета Трайкова, Мариела Стаменова, Бояна Христова и Боряна Дочева децата от групите „Звънче“ и „Детелина“, облечени в специално ушити за целта облекла, замесиха и украсиха тестото. Майсторите в кухнята изпекоха красивите погачи, соленки и сладки, с които деца, учители и служители ще почерпят родителите за празника.
 

ДГ Пролетна дъга
Община Шумен

Готварството и беседите за кулинарните традиции на различните етноси предизвикват много голям интерес, споделя директорът на ДГ „Пролетна дъга“ Ивелина Пенчева. Това е поредното занятие по проекта „Дъга от детски клубове – творчески работилници за културна идентичност“, спечелен от ДГ „Пролетна дъга“ и финансиран от Фонд „Култура“ към Община Шумен. В него са включени 44 от шест и седемгодишните момчета и момичета, разпределени в пет клуба „Кулинарни вълшебства“, „Нашите корени“, „Разкажи ми приказка“, „Сръчни ръце“ и „Фолклорни песни и танци“. В тях децата се запознават с традициите на различните етноси в областта на занаятите, историята и културата.
 

ДГ Пролетна дъга
Община Шумен

Ивелина Пенчева разказа още, че  Денят на християнското семейство се отбелязва във всички групи. „През цялата седмица децата разучават стихотворения и песни за семейството, рисуват, апликират поздравителни картички, подготвят драматизации, които да покажат пред родителите си в деня на 21 ноември. Празничната атмосфера започва още от входа на детското заведение, където всеки е посрещан с усмивка, приятна музика и почерпка. Смятаме, че възпитаването в  семейните традиции е от значение за отглеждането и израстването на малките деца, независимо от етническия им произход,“ обясни директорката.

В занималните на детската градина са оформени кътове, в които са подредени нагледни материали за работа в различните направления и предмети, изработени по време на практическата дейност в клубовете.
 

ДГ Пролетна дъга
Община Шумен

Построена преди 31 години днес ДГ „Пролетна дъга“ е обновена и модерно оборудвана със средства от общината и с финансиране по проекта “Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Над 180 деца от шуменските квартали “Млада гвардия”, “Еверест” и “Витоша” посещават детската градина. Целта на педагозите е да бъдат обхванати в максимална степен децата от този район, които да бъдат подготвени да продължат образованието си в училище. Работата по проекта приключи, но стремежът на екипа е да се създаде устойчив модел на успешна социализация на подрастващите от различни етнически групи.