Чрез проект подобряват сексуалното здраве на младежите в Търговище
Чрез проект подобряват сексуалното здраве на младежите в Търговище / netinfo

Представители от Фонда на ООН за население и на Здравното министерство днес и утре провеждат мониторинг на проекта „Подобряване на сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора в България”, по който община Търговище работи четвърта година. Тя е пилотна по проекта заедно с общините Сливен, Враца и Ловеч.

Днес е предвидена среща с кмета на общината,посещения във Второ ОУ „Н. Й. Вапцаров”, Второ СОУ „Проф. Никола Маринов”, Първа гимназия, Четвърто ОУ и ПГИИ „Джон Атанасов. Утре визитата продължава в ПТГ „Цар Симеон Велики” и в РИОКОЗ, където функционира Информационно-образователен център по сексуално и репродуктивно здраве.

Важен момент в работата по проекта бе постигнатото взаимодействие между училищата в Търговище и между отделни учебни заведения от другите пилотни общини. 19 групи СИП работят в пилотните училища в града с включени 323 ученици и 14 преподаватели. През периода са защитени и реализирани 23 училищни проекта. 100 човека преминаха подготовка за работа с младите хора по проблемите на сексуалното и репродуктивно здраве.

Като част от проекта бе създадена трупата „8+” към Младежкия дом. Целта е чрез театрални техники, по атрактивен и занимателен начин проблемите на здравното и сексуално образование на младите хора да се пренасят и поставят на сцена.