Автомат за живи червеи изобретиха мъже от Търговище
Автомат за живи червеи изобретиха мъже от Търговище / Диляна Стойчева
Уникален автомат за жива рибарска стръв създадоха трима мъже от Търговище.

Кирил Трайков и колегите му Валентин и Венелин от фирма “Траби-тод 73” изобретиха апарат, който подобно на кафе-автомат, работи с монети, но вместо ободрителна течност, пуска кутийки, в които мърдат два вида червеи – бели и торни.

“От 50 години съм рибар и знам, че това е голяма страст. Ставаш в 4-5ч. сутрин и искаш да идеш за риба, а няма от къде да купиш стръв, същото е и в събота и неделя” – разказа Кирил и допълни – “Аз продавам при мен в магазина всякакви рибарски принадлежности, продавам също жива стръв и захранки за спортен риболов. Хората са свикнали, звънят ми по всяко време. Сега с този автомат ще имат възможност винаги, когато магазина не работи, да си вземат кутийка червеи срещу една монета.”

Автоматът е създаден от хладилна камера и електроника, която отчита монетите и задейства подаването на кутийките. Доза бял червей струва 50ст., а доза торен червей е на стойност 1лв. Стръвта е италианска, съхранява се при температура 3-4 градуса. Създаването на апарата е отнело на тримата мъже около 5 месеца, направили са го без да са виждали устройството на така популярните кафе-автомати. Фирми от Варна вече са проявили интерес към изобретението.