Изградени са контролно-пропускателни пунктове
Специализирана операция за противодействие на битовата престъпност е в ход и в Шуменско, съобщиха от полицията.

"Целта ѝ е да се подобри средата на сигурност в областта, и да се гарантира общественият ред. След изготвен анализ са изведени уязвими места на територията на всички районни управления, които ще бъдат обект на проверки", каза директорът на полицията ст. комисар Георги Гендов.

Спецакция на полицията и жандармерията и в Разградско (СНИМКИ)

Извършват се множество действия по пресичане на незаконна дейност и за разкриване на престъпления. Изградени са контролно-пропускателни пунктове, на които се извършват проверки на водачите на автомобили, като целта е да не се допускат неправоспособни и водачи, които шофират след употреба на алкохол и наркотици.

"Наша основна задача е да осигурим сигурността и спокойствието на гражданите на територията на цялата област", допълни Гендов.

В резултат на засиления контрол и поредицата от специализирани полицейски операции наблюдаваме намаление на престъпността през изминалата година. През 2022 г. са регистрирани 1796 престъпления, като от тях са разкрити 1092, което е близо 61% разкриваемост.

За сравнение регистрираните престъпления през 2021 са били със 110 повече, а разкриваемостта е била малко над 52%. Отчитаме намаление както на взломните кражби, така и на домовите и на кражбите от магазини.

Специализираните полицейски операции като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността ще продължат. В операцията, която е в ход освен полицейски и служители на жандармерията са включени служители на община Шумен, ОДБХ, РИОСВ, ТД на НАП и РДГ.