58 тийнейджърски екипа на състезание по уеб - дизайн в Лозница
58 тийнейджърски екипа на състезание по уеб - дизайн в Лозница / netinfo
58 проекта са регистрирани за участие във второто издание на националното състезание по уеб -дизайн, което ще се проведе през следващата седмица в Лозница. Тийнейджъри от цялата страна са изпратили свои идеи. “Училище в интернет”, “Великите гадатели и оракули на човечеството”, “Предпазване при секс” са озаглавени някои от проектите. Организатор на надпреварата е община Лозница, наградният фонд е над 3 000 лв.

За втора поредна година се провежда в региона състезание по уеб - дизайн. Инициативатата е на Тихомил Кулев, преди година ученик в разградската Техническа гимназия, сега студент в Софийския университет. Идеята приема и се ангажира да организира състезанието управата на община Лозница. Така в малкото лудогорско градче за три дни се събират младите таланти в уеб -дизайна.

Миналата година проектите бяха 36, през тази екипите, регистрирани в интернет-страницата са 58. Увеличил се е и броят на спонсорите, както и наградният фонд, който вече е над 3 000 лв.

Надпреварата тази година е в две направления – уеб - дизайн и интернет програмиране. В първото участниците са 37 – освен от Разградско и съседни региони ще пристигнат и състезатели от София, Кърджали, Кюстендил, Луковит и други. Проектите им са свързани с най-различни области - “Великите гадатели и оракули на човечеството”, “Предпазване при секс”, “Свещената долина на Залмоксис”, “Лозница – съкровище на Лудогорието” са част от заглавията.

В раздела за интернет програмиране ще участват 21 екипа, също от всички краища на България. Те са работили върху теми като “Училище в интернет”, “Междучасие – ученически електронен вестник”, “Старите български столици”.

Според утвърдения регламент състезателите са ученици от VІІІ до ХІІІ клас. Оценява ги комисия с ръководител доц. Красен Стефанов от Факултета по математика и информатика в Софийския Университет “Св. Климент Охридски”, в нея влизат още трима преподаватели от университета.

Състезанието ще се проведе между 4 и 6 април в Лозница.