42 екипажа ще участват в юбилейното рали Стари столици 2009
42 екипажа ще участват в юбилейното рали Стари столици 2009 / netinfo

42 екипажа са заявили участие за 40-тото издание на рали “Стари столици”, съобщи директорът на състезанието Славчо Панайотов. Той подчерта факта, че ралито е първото автомобилно състезание, навършило 40 години. Организатори на надпреварата тази година са община Шумен, която е и основен спонсор и Съюза на българските автомобилисти.

По желание на пилотите тази година част от трасето на състезанието ще бъде и скоростната отсечка Върбица. Официалният старт на рали „Стари столици 2009” ще бъде даден днес в 18:30 ч. пред сградата на община Шумен. От 19:08 ч. ще започне и първият етап на ралито – „Детелината” в кв. „Тракия”.

Във вторият ден ще се проведат и останалите 10 скоростни отсечки. Общата дължина на състезателните етапи тази година е 100,75 километра. Три ще бъдат шуменските екипажи тази година в лицето на Мартин Сурилов и Владислав Василев, Ришен Ибрям и Марин Иванов, Огнян Христов и Деница Богоева. За шуменкия рали отбор ще се състезава и Емил Денев, който е прокурор във Велико Търново, заедно с навигатора Богомил Ненов. Участие ще вземе и четирикратниият победител Стоян Колев, който се е състезавал и на първото издание на ралито, в момента той е на 65 години.

Състезанието ще приключи в 18:30 ч. в неделя, когато ще бъдат наградени победителите пред сградата на община Шумен.

117 полицаи са ангажирани с опазването на реда по време на автомобилната надпревара, 36 служители от общинската фирма за охрана също ще следят за сигурността на зрителите през уикенда.