12 случая на бяс в Шуменско през 2008 година
12 случая на бяс в Шуменско през 2008 година / netinfo
Шуменска област е една от водещите в страната по регистрирани случаи на бяс, като от началото на годината до сега те са 12, това стана ясно по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия. Тя бе свикана по повод на последния случай на чакал, болен от бяс. Хищникът е бил убит, на 17 декември, от овчарски кучета, които са охранявали животновъден обект в село Новосел.

По време на заседанието стана ясно, че всички бесни животни се появяват на границата между Природен парк „Шуменско плато” и близките на него населени места. Според Слави Димитров, който е член на комисията, проблемът ще съществува, докато не се ограничи популацията на хищници в парка.

Директорът на РВМС-Шумен д-р Христо Христов съобщи, че през 2009 година ще започне реализацията на програма за орална ваксинация на лисиците против бяс.

Членовете на комисията приеха няколко решения, сред тях са: да се извърши профилактична ваксинация на домашните кучета против бяс, да се извърши отстрел на безстопанствени кучета и хищници извън населените места и др. Решено бе още директорът на Регионалната дирекция по горите в Шумен да поиска от Държавната агенция по горите разрешение за отстрел на хищници в ПП „Шуменско плато”.

Кои са всички случаи на бяс в Шуменско, чуйте в прикачения файл от д-р Юлиян Йорданов от РВМС.