100 години от създаването на гимназия „Симеон Велчев отбелязват в Омуртаг
100 години от създаването на гимназия „Симеон Велчев отбелязват в Омуртаг / www.mirela.bg
100 години от създаването на гимназия „Симеон Велчев" отбелязват в Омуртаг
72621
100 години от създаването на гимназия „Симеон Велчев" отбелязват в Омуртаг
  • 100 години от създаването на гимназия „Симеон Велчев" отбелязват в Омуртаг

Днес гимназия „Симеон Велчев" в Омуртаг отбелязва 100 години от създаването на училището. Учебното заведение е открито през 1914 г. с Указ на цар Фердинанд и от тогава до сега тук са се обучавали повече от 6000 души.

Празничните прояви започнаха с изложба, в която бившите възпитаници на гимназията Васил Василев и Йордан Коев показват общо 32 авторски творби. Малко по-късно дворът на гимназията бе превзет от ретро ревю. Децата бяха облечени в бални рокли от 60-70-те години на миналия век, които им бяха предоставени от бивши възпитаници.

В празничната програма последва един нетрадиционен начин за почит на любимия учител - математикът Димитър Петков, който вече е покойник. Той е бил най-обичан от всички ученици, защото освен добър преподавател, успявал да организира множество походи и екскурзионни пътувания, разказа директорът на гимназията Димитър Димитров.

Възпитаници на училището представиха спектакъла „На учителя с любов", в който споменът на Димитър Петков бе предаден чрез снимки, стихове и разкази на ученици.
Сред имената, които са гордост за училището, са завършилите средното си образование тук - вторият български космонавт Александър Александров, известният лекар от Варна Димитър Каллев, кинокритикът Григор Чернев и други.

Утре, събота, честванията на 100-годишнината на гимназия „Симеон Велчев" с провеждането тържествен педагогически съвет, празничен водосвет и шествие, на което ще бъдат връчени и почетни грамоти.