/ netinfo

Участието на изпълнители от русенското вокално студио за поп и джаз „Икономов” при Възрожденско читалище „Зора” им донесе признание и високи отличия в два конкурса за песенно изкуство. Възпитаниците на вокалния педагог Вили Икономов представиха школата и града ни в VI Национален младежки конкурс с международно участие "Петнадесет лалета", който се проведе от 27 до 29 април в Хисаря,както и във Фестивала „Music, My Love", състоял се на 28 април, в Букурещ, Румъния.

9-годишната Магдалена Георгиева участва в песенната надпревара в гр. Хисаря с песните „У дома” и „I Will Always Love You”, от репертоара на Уитни Хюстън, в две конкурсни направления – „С песните на Мими Иванова и Развигор Попов” и „15 лалета”. Във всяко едно от направленията журито, оценяващо изпълненията, беше в различен състав.

И в двете направления Маги впечатли комисията, тъй като бе отличена с  две първи награди, за всяко от направленията. Това е голям успех, тъй като в нейната възрастова група, освен Маги се явиха над 40 деца на възраст до 9 години.

В румънската столица гласовете на другите възпитаници на маестро Икономов - Николай Радев, Стефания Горнячка, Калиния Неделчева и Боряна Борисова, звучаха на сцената на Фестивала „Music, My Love", откъдето младите таланти също се завърнаха с призови награди. Според регламента на фестивала, участниците имаха възможност да се представят в няколко направления.

Резултатите от участието на песенния отбор от Вокално студио „Икономов” са първа награда в направление „Румънски поп” и първа награда в направление „Международен поп” за Николай Радев, във възрастовата група до 7-годишна възраст. В направление „Етно” Ники бе отличен с втора награда и Специална награда „Брависимо” от композитора и член на журито - Джордже Драгомир, и със Специална награда – диплом „Диана Йон”, връчена му от г-жа Йон – също член на журито.

Във възрастовата група 8-9 години се представиха Калиния Неделчева и Стефания Горнячка. В направление „Румънски поп” Калиния получи втора награда, а Стефания – трета награда. В направленията „Международен поп” и „Етно” Стефания получи призовото първо място за всяко от направленията.

В направление „Международен поп” Калиния получи втора награда, Специална награда "Брависимо" от Джордже Драгомир и Специална награда-диплом "Диана Йон". Във възрастовата група при най-големите, от 15 до 17 години, Боряна Борисова спечели първа награда в направленията „Румънски поп” и „Етно” и втора награда в направление „Международен поп”.

Русенци ще имат възможността да чуят даровитите възпитаници на маестро Икономов в концертните програми на предстоящите празници – 1 май, 6 и 12 май, на откритите сцени в центъра на града и в Доходното здание.