Театър Перпетуум Мобиле гостува с Пигмалион
Театър Перпетуум Мобиле гостува с Пигмалион / Дарик Русе

Театър "Перпетуум мобиле"- София гостува в Русе с постановката  „Пигмалион” от Бърнард Шоу. Спектакълът ще се играе на сцената на Военния клуб от 19 часа, като домакините уточняват, че салонът се отоплява. Адаптацията е на Никола Петков, участват актьорите: Мариела Топалова, Любен Чаталов, Антон Тонев, Гинка Станчева и Иван Налбантов.

Според мита, пресъздаден от Овидий в „Метаморфози”, Пигмалион бил скулптор, който живеел на остров Крит. Вдъхновен от красивата Галатея, Пигмалион моделирал статуя от слонова кост, в която се влюбил безумно. Любовта му била толкова силна, че помолил боговете да вдъхнат живот на скулптурата, за да може да я обича като истинска жена. Афродита съживила статуята и така я превърнала в желаната любима и спътничка на Пигмалион.

Вдъхновен от мита, Джордж Бърнард Шоу през 1913 г. написва пиесата „Пигмалион”, филмирана през 1964 г. под заглавието “My fair lady”("Моята прекрасна лейди"). В сценария  нарцистичният професор Хигинс (Рекс Харисън) се влюбва в своето „творение” Елиза Дулитъл (Одри Хепбърн) след като успява да превърне момичето, което в началото на историята е било невежо и невъзпитано, в една прекрасна дама.
Билети се продават на касата в Доходното здание – тел. 87 40 49