Съдии настояват за децентрализация на Висшия съдебен съвет
Съдии настояват за децентрализация на Висшия съдебен съвет / Дарик радио - Силистра
Съдии настояват за децентрализация на Висшия съдебен съвет
53577
Съдии настояват за децентрализация на Висшия съдебен съвет
  • Съдии настояват за децентрализация на Висшия съдебен съвет

Съдии от провинцията искат децентрализация на Висшия съдебен съвет и избор на апелативен принцип, за да бъдат решавани по ефективно проблемите на съдебните органи по места. Темата за предстоящия избор на нов ВСС и други административни въпроси бяха обсъдени днес в Силистра на среща на ръководители от Варненския апелативен район с членове на управляващия орган на съдебната система у нас.

Според председателката на Варненския апелативен съд Виолета Абаджиева участието на териториален принцип във ВСС ще гарантира по-добри управленски решения. „В миналото, когато е възникнал съветът преди 100 години, негови членове са били административните ръководители на апелативните съдилища и на върховния съд - това е цялата система, не е случайно. Сега изборът има случаен елемент, могат да се изберат съдии само от София,провинцията остава без представители".

Няма да бъдат закривани съдилища по места, заявиха от съвета. Според Георги Шопов - председател на комисията по атестациите и назначенията, в натоварените райони ще бъдат пренасочвани щатове. Съществуват бюджетни проблеми в системата, които затрудняват работата й. Но България е от малкото страни в Европа, която не е намалила заплатите на магистратите си. Не се очакват промени и при съдебните такси, увери кадровикът. "Трябва да има баланс на интереси - от едната страна ние увеличаваме таксите за да осигурим съдебната система от друга спираме достъпа до съдебната система. Моето мнение е че таксите не трябва да се увеличават или ако се направи да е внимателно. Същевременно има несериозни такси, но да занимаваш колеги от върховните съдилища с такса 5 лева, това е недопустимо".

По думите на Георги Шопов няма повод за притеснения от новия доклад на ЕК за хода на съдебната реформа, който се очаква през юли. Изпълнени са всички искания до момента. Висшите магистрати увериха, че през есента ще направят публичен отчет на 5-годишния си мандат.

Всички участници в третото изнесено работно заседание на ВСС, което се проведе в Силистра по настояване на председателя на Окръжния съд Деян Денев, одобриха практиката за навременно „улавяне" на проблемите и установяване на контакт с управляващия орган на съдебната система.