Стефания Колева ще разказва приказки за виолончело в Русе
Стефания Колева ще разказва приказки за виолончело в Русе / Дарик Русе, архив

Детски образователен концерт, посветен на виолончелото ще се проведе на 15 април в Русе. В него ще се включат известната актриса Стефания Колева и музикантът Петър Кушлев. Ще участват оркестърът на Държавна опера-Русе, с диригент Найден Тодоров. Концертът се осъществява със съдействието на програмата „Фортисимо Фамилия“. Началото му е в 11 часа, Зала „Европа” на Доходното здание. Ето и подробности за концерта и идеята от Държавна опера Русе:

"Държавна опера – Русе е  пословична със своята упоритост при провеждането на своите образователни концерти – за деца, за юноши и дори – за възрастни почитатели на операта и класическата музика. Възможността този концерт от образователната програма на „Фортисимо Фамилия”, която протича през този сезон в столичната зала „България” да бъде представена пред децата на Русе е изключително благоприятна. Това не само ще донесе радост на децата и родителите и надникване във вълшебния свят на музикалните инструменти, но може би ще вдъхнови и музикантите от Русенската опера за нови по-обширни инициативи.

Много от „порастналите” деца на Русе, които сега ще доведат своите деца и внуци си спомнят с умиление образователните лектории на диригента Илия Темков. През 2013 година се навършват 90 години от неговото рождение. С участието си в „Приказки за виолончело”, оркестърът на Русенската опера и диригента Найден Тодоров, най-силно ще напомнят за онези времена, когато са се изградили основите на просветената русенска публика, за която днес се говори из цяла България. В контекста на миналото, съхранявайки русенските традиции, музикалната и културната просвета на децата и младежите в Русе са грижа и на Русенската опера. Това е отговорност, която нейните изпълнители поемат с радост.

Солистът на концерта „Приказки за виолончело” Петър Кушлев също е бил дете, което не произхожда от музиканстско семейство. Но по подобен начин е запалено влечението му към музикалните инструменти, сред които избира виолончелото. За своя избор той споделя: ”Това е едно от най-провилните решения в живота ми.” Русенската сцена е една от спирките в музикалните му странствания по целия свят, на която той ще депонстрира необичайните възможности на виолончелото. Това е инструмент, който със звученето си може да покаже огромно разнообразие от стилове – от музиката на Барока, до звученето на поп-музиката, хард-рока и хеви-метъла. Виолончелото омайва и като солиращ и като ансамблов инструмент – като част от квартет или в симфоничния оркестър.

Чаровна помощница на виолончелиста Петър Кушлев и диригента Найден Тодоров ще бъде актрисата Стефания Колева. Тя също е била дете, омагьосано от магията на изкуството на музиката и театъра. С любов и всеотдайност тя ще помогне на малките зрители и слушатели да надникнат във вълшебните омайни полета на музиката."

Ето какво споделя Петър Кушлев за своя инструмент:

„Виолончелото е инструмент, на който главно се свири класическа музика, но има и доста модерни неща, направени за него. Групата Apocalyptica например са четирима челисти, които разбиха всякакви класически граници и се хвърлиха в метъл музиката. Първият им албум беше с кавъри на Metallica, преработени за 4 чели.  Общо взето всичко може да се аранжира и за чело, музиката е нещо безкрайно и си свободен да поемеш накъдето ти погледнат очите”.