/ Дарик Русе
Програмата за тазгодишното издание на Русенски карнавал 2018 ще бъде наситено с разнообразие от събития. На 20, 21 и 22 юни, от 10:00 ч. до 12:00 ч. и от 17:00 ч. до 19:00 ч., младежи от Гърция, Испания, Италия, Португалия, Германия, Словакия, Тунис, Египет и Азербайджан са подготвили уъркшоп, в който ще рисуват карнавален грим на малки и големи на площада пред Съдебната палата, а също така и ще покажат как всеки може да си изработи своя карнавална маска.

За любителите на танците и аеробиката, на 20, 21 и 22 юни, от 18:00 ч. до 18:30 ч., пред Съда, ще се проведе клас по аеробика с Нада от Тунис. На 22 юни, /петък/, от 18:30 ч., на пл. "Свобода", млади изявени спортисти от АК "Локомотив" ще представят акробатични демонстарции, а от 19:30 ч., отново на пл. „Свобода“, на сцената пред Съда, ще се проведе концерт на RUSSE JAZZ SYNDICATE.

В навечерието на Русенския карнавал, след тригодишна пауза, музикантите от формацията, съставена изцяло от русенски музиканти, ще представи на своите почитатели музика в стиловете джаз, джаз-рок и фънк. На сцената ще излязат Александър Славчев (китара), Светослав „Козмо“ Неделчев (бас), Борис Петров (клавири), Анатоли Ангелов (саксофон), Александър Миланов (тромпет), Юлиян Данчев (перкусии), Даниел Джумалийски (ударни).

Доброволци от 8 държави участват в Русенския карнавал

В духа на пръвоначалната идея на формацията за приобщаване на млади русенски музиканти, в концерта ще вземат участие и Велизар Проданов (цигулка), Любен Любенов (бас), Лаура Цайтлер (флейта) и Деян Джумалийски (перкусии).Концертът е организиран със съдействието на Българо-Американска Кредитна Банка АД и ОП „Русе Арт“. При дъждовно време, концертът ще се проведе в Доходно здание.

Най-пъстрото събитие в летния календар на Русе и най-значимо в културния календар на дунавската ни столица – Карнавалът, ще се проведе на 23 юни 2018. През годините Русенският карнавал се е превърнал в традиция за свобода на изявата, чрез всички форми на уличния пърформанс – шествия, танци, игри, състезания.

В навечерието на Еньовден, Русе ще бъде сцена за индивидуални и групови изяви, ще се състезават идеи, неочаквани импровизации и нестандартни решения. Началото на цветната фиеста ще бъде дадено в 18.30 часа с четири лъча, тръгващи от Историческия музей, Паметника на „Альоша“, сладкарница „Неделя“ и Държавна опера – Русе, които ще се съберат на площад „Свобода“.

На 23 юни е предвидена програма с участието на Миро, Бате Енчо, Дара и Лос Памбос със специалното участие на Рей Хернандез – музикант от Венецуела и IDance Studio на Каталин и Андреа от Румъния. Началото ще бъде дадено в 18:00 часа ан голямата сцена пред съдебната палата.

В 18:45 ч. ще тръгне ритуално шествие, водено от известния волейболист от близкото минало и русенец Любо Ганев, което ще съпътства пренасянето на Световната купа по волейбол от сцената пред Държавна опера – Русе до сцената пред Съда.

В 19:00 часа Карнавалът ще бъде открит официално и ще бъде коронован новият Цар. След това всички желаещи ще могат да се снимат с Купата на сцената пред Операта. Забавления, игри и много награди очакват участниците, а карнавалът е без възрастови ограничения. Предвидени са и специални награди за тематично представяне на семейства, родствени групи, приятелски кръгове, съседи и цели квартали.