/ Община Русе
Общо 15 доброволеца от Испания, Португалия, Гърция, Италия, Германия, Тунис, Египет и Азербайджан пристигнаха на първи юни в Русе, за да популяризират традиционния Русенски карнавал, както и да заинтригуват повече млади хора да участват в него.

Те ще останат в крайдунавския град един месец по проект на Сдружение „Вдъхновение“ в партньорство с Младежки дом-Русе, „Доброволчеството: Стъпка нагоре в твоя живот“ на Стратегическа доброволческа служба, финансиран от ЦРЧР по програма „Еразъм+“.

Непосредствено след пристигането си, доброволците преминаха обучение, по време на което се запознаха с проекта и с провеждането на Русенския карнавал на 23-ти юни. Младежите се срещнаха с основните организатори на събитието и се запознаха с историята му и програмата.

Доброволците вече изучават български език и призива „Елате на карнавала!“ През тази седмица се провеждат посещения в средните училища, като доброволците ще покажат чрез презентации и игри как се празнува карнавал в техните държави.

Традиционно, няколко дни преди пъстрото събитие, на площад „Свобода“, младежите ще рисуват приказни герои, фигури и животни по лицата на деца и младежи. Предстоят междукултурни вечери и много интересни уъркшопи, организирани от доброволците за жителите и гостите на града.