Сливат гимназии през зимните месеци
Сливат гимназии през зимните месеци / снимка: Областна администрация - Русе

Учениците от Професионалната гимназия по химически технологии и биотехнологии ще изкарат зимните месеци в сградите на ПГ по електротехника и електроника, обучаващите се в гимназията по зърнопреработвателните и хранителни технологии ще зимуват в гимназията по селско стопанство. Това се прави с цел да се спестят разходите по отопление на големите сгради през зимата, стана ясно на заседание на Областната комисия по образование. Предстои това решение да бъде одобрено от министрите Мирослав Найденов и Сергей Игнатов. 

На заседанието на Комисията, което бе ръководено от областния управител Стефко Бурджиев, бе решено директорът на ПГ по химични технологии и биотехнологии „Проф. Д. Баларев“ Милена Ениманева да изготви разчет на преместването на учебния процес в техникума по електроника и електротехника заедно с неговия директор Айдън Юсеинов, като практическите дейност учениците от химическата гимназия ще водят в собственото си училище.

Началникът на Регионалния инспекторат Димитър Райнов и Сашо Щерев, началник отдел „Образование, младежки дейности и спорт” към община Русе от своя страна заявиха, че ще предприемат действия по проучване на възможностите за предоставяне на училищен общински транспорт за нуждите на учениците и преподавателите от ПГЗХТ с цел обезпечаване на транспорта до Образцов чифлик.

В хода на разговорите бе повдигнат и въпроса какво ще се случи с общежитията на професионалната гимназия по зърнопреработване и хранителни технологии, тъй като сградата генерира приходи и е икономически нецелесъобразно да се закрива. Николай Николаев, директор на „Майор Атанас Узунов” коментира, че спортното училище има интерес да ползва общежитието и се ангажира да обсъди заедно с  Атанасова вариант за съвместното му ползване. Двамата директори следва да потърсят начин за продължаване експлоатацията на жилищната сграда като внесат подходящо и мотивирано предложение пред комисията по образование.