С празник на житото и хляба откриха жътвата в Новград
С празник на житото и хляба откриха жътвата в Новград / снимки:ГЕРБ Русе

Първият празник на житото и хляба се проведе в село Новград. Проявата, която събра почти всички жители на населеното място, гости от съседни села, млади и стари, на централния площад премина под наслов „Никой не е по-голям от хляба“. Идеята на организаторите беше младите хора да се запознаят с трудния път на житното зърно до трапезата. Хлябът свързва всички хора, независимо от тяхното социално положение, народност, религия или съдба. Той съпровожда целия жизнен път на човека в делник и празник, при хубави и лоши поводи. Хлябът е символ на живота, божи дар и по тази причина се почита и уважава.

Самодейци пресъздадоха целия цикъл от ритуали по време на жътвата – тръгването и пристигането на нивата, пазаренето с чорбаджията, полагането на ръкойките и трупането на снопите, веселите закачки, които си разменят жътварките,  почивката, връчването на брадата на стопанина и разплащането след добре свършената работа.

Активистки от пенсионерския клуб в селото бяха подготвили богата изложба от баници, погачи и сладкиши – символ на всичко, което се произвежда от житото.

Гости на празника в Новград бяха народният представител Светлана Ангелова, кметът на община Ценово д-р Петър Петров, председателят на ОбС Галина Георгиева, кметове на съседни селища. В своето приветствие Светлана Ангелова подчерта, че се надява този празник да се превърне традиция за селото, защото зърнопроизводството е важен поминък в района. „Като има приемственост на традициите между поколенията българският дух, българските обичаи няма да бъдат забравени. Нека годината да бъде плодородна“, подчерта народната представителка.

Кметът на селото Диана Копчева прочете поздравителен адрес към зърнопроизводителите от района като им пожела добри добиви, богата реколта и пълни хамбари.  Само в района на Новград са регистрирани близо 50 земеделски производители, които обработват повече от 22 000 декара.

В края на празника гости и участници се включиха в дегустацията на изделията, подредени на изложбата и изразиха своето категорично мнение, че наистина никой не е  по-голям от хляба. Тържеството завърши с кръшни хора и ръченици, много песни и танци.

Текст:Марий Пейчев