Русенски младежи изучаваха технологията за рециклиране на отпадъци в Швеция
Русенски младежи изучаваха технологията за рециклиране на отпадъци в Швеция / netinfo

Група младежи от Общински младежки дом се завърна от гр. Карлстад, Швеция. Поводът за визитата бе двустранен младежки обмен на екологична тематика  „Up-cycle", финансиран от Шведската Национална агенция по програма „Младежта в действие".

Проектът преминава през два етапа - посещение на шведските участници в Русе и посещение на русенци в Карлстад. Още с пристигането си русенските младежи имат възможността да посетят една от най-големите компании  за производство на био кафе в скандинавските държави - „Löfbergs". Фирмата е основана през  1906 г. Историята на развитие разказва лично Катрин Льофбергс - четвърто поколение директор на компанията. Тя прави презентация и на интересни факти за кафето. Разкрива и процесите на екологично печене и пакетиране. Русенската група посещава и Завод за рециклиране и производство на електроенергия, където се запознава с начина на функциониране и обработката на отпадъците, наблюдава работата на „Център за рециклиране" в рамките на завода, в който гражданите оставят непотребни електрически уреди. През останалото време младите хора от Русе са участвали в поредица от уъркшопи, разгледали са забележителностите на града.

Директорът на Общински младежки дом - Русе Мариан Савов бе специален гост на заместник-кмета по култура и туризъм на Община Карлстад Бо Свенссон. Двамата обсъдиха съвместни бъдещи проекти.