/ Дарик Враца
През първите пет месеца на 2018 г. едни от основните приоритети в работата на ОДМВР–Русе са били противодействието на битовата престъпност, особено в малките населени места, противодействието на престъпленията против личността, кражби, грабежи, престъпления свързани с МПС и наркотични вещества, а също и престъпленията, свързани с разпространението на стоки без платен акциз.

Към момента в ОДМВР-Русе са регистрирани 908 престъпления, което е намаление спрямо 2017 г., когато са били 944. Разкриваемостта е нараснала от 32.20 на 38.00 %. Най-голям структурен дял продължават да заемат престъпления против собствеността, които са 52.2 % от общо регистрираните.

Заловиха русенка при опит да изтегли пари от чужда банкова сметка

В сравнение с 2017 г. тяхната динамика се е запазила - съответно 474 регистрирани тази година и 471 миналата. Разкриваемостта им е нараснала от 26.96% до 29.54% тази година. При кражбите се забелязва намаление спрямо 2017 г. когато са били 367, а за 2018 г. 334.

Разкриваемостта и през двата отчетни периода е близо 30 %. Динамиката се запазва и при извършените грабежи - 13 регистрирани през 2017 г. и 13 регистрирани през тази. Разкриваемата е нараснала от 23 до 25 %. Тези деяния са извършени предимно в областния град, имат уличен характер и не са установени случаи с причинени физически увреждания на пострадалите.

Ръководството на ОДМВР – Русе въведе и реализира организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. В изпълнение на разпореждане на Главен секретар на МВР, от ноември миналата година се сформират мобилни екипи от служители на отдел „Охранителна полиция“, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Противодействие на икономическата престъпност“ и „Пътна полиция“ при ОДМВР – Русе.

Служителите, ангажирани с тази превантивна дейност осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията на две районни управления, извън областния град.

Целта е хората да имат възможността пряко да информират полицията за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни институции.

Измамиха 64-годишна жена, повярвала че съдейства на полицията

След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място или според района по местоизвършване на деянието/нарушението и се предприемат действия за проверка. Сигналите, касаещи други институции, служителите препращат по компетентност към звената на съответните държавни или местни администрации.

На брифинг в полицията бе отчетено, че до началото на месец май всяко едно от населените места в областта е било посетено от мобилен екип, като дейността по това направление продължава с повторни посещения.

Значителни успехи в противодействието на телефонните измами отчита дирекцията в Русе. Статистиката показва, че има голямо занижаване в регистрираните телефонни измами, като през миналата година са били регистрирани 30 телефонни измами и 11 опита за такива, а през 2018 година са регистрирани 11 и 3 опита.


В резултат на ефективните действия на криминалистите тази година са били предотвратени щети на гражданите за над 50 000 лева. Освен това с активното участие на русенските служители, работещи съвместно с колегите си от ГД “Национална полиция“ и други областни дирекции в страната, са реализирани и редица успешни операции по задържане на телефонни измамници, извършващи престъпленията и в други региони. Същевременно служителите на ОДМВР- Русе, от всички подразделения продължава активната разяснителна кампания сред населението в малките и по-големи населени места в областта.

Във връзка с работата по линия на престъпленията, свързани с разпространението на стоки без платен акциз, служителите на ОДМВР – Русе отчитат положителни резултати, като например само през последния месец - май 2018 година, са били установени и иззети 178 кг тютюн и 461 къса цигари, извършени са 28 специализирани операции на полицията, проверени са 67 обекта, 154 лица и 177 МПС, образувани са 4 дознания и една преписка.

Положителни са и тенденциите в работата по противодействие на престъпленията, свързани с наркотици през изминалите пет месеца тази година - установени като извършители са 35 лица, образувани са 29 досъдебни производства, иззети са: 245 гр. марихуана, 19 гр. хероин, 291 гр. амфетамин, 20 гр. метаамфетамин, 2 гр. кокаин и над 30 таблетки екстази.

От началото на годината до края на месец май ОДМВР – Русе отчита известно подобрение по отношение на пътнотранспортната обстановка в региона. През периода от 01.01.2018 г. до 31.05.2018 г. в Област Русе са регистрирани 405 ПТП, при 107 от тях са пострадали общо 143 души - 137 ранени и 6 загинали.

Русенка даде на телефонни измамници 4800 лв. и златни накити за 1200 лв. 

В сравнение със същия период на 2017 г. общият брой на ПТП е намалял със 195, броят на ПТП с пострадали граждани е намалял с 44, а броят на пострадалите - ранени е намалял с 29. Броят на загиналите се е увеличил с един. За първите 5 месеца на годината служителите на ОДМВР-Русе, работещи по контрола на движението са установили 13 858 нарушения, като са съставени 3 821 акта, 3 671 глоби по фиш и 5 725 електронни фиша. За сравнение, през същия период на 2017 г. са установени 6 491 нарушения, съставени са 2 238 акта, 1 822 глоби по фиш и 2 120 електронни фиша.

От 05.12.2017 г. на бул. "България" /бензиностанця „Лукойл"/ е поставена и функционира стационарна радарна установка за видеоконтрол и към момента от нея са заснети 60 107 нарушения за превишена скорост. Благодарение на усилията на състава на ОДМВР – Русе, основно от „Охранителна полиция“, през тази година абитуриентските балове в Русенска област са преминали без произшествия и груби нарушения на обществения ред. Не са регистрирани и ПТП с участие на абитуриенти.