Японски калиграф демонстрира изкуството на четката в галерията
Японски калиграф демонстрира изкуството на четката в галерията / снимка: Община Русе

Русенската художествена галерия ще бъде домакин на изложбата на прочутия японски калиграф Кихачиро Нишиура „Съвременна японска калиграфия”. На откриването й на 14 ноември от 18 часа, авторът ще демонстрира съвременни похвати и стилове в калиграфията. Той е не само изтъкнат калиграф, но и майстор на чаена церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо.

Кихачиро Нишиура живее и твори в Япония и САЩ. Насочва се към калиграфията, потопен от най-ранна възраст в традициите на японското изкуство. Потомък е на Нишиура Енджи, който е основател на училище за керамика от периода Мейджи (1868 - 1912). "Нишиура-яки" обучава майстори на керамични изделия, високо ценени в Япония и по света заради специфичната техника и изящна изработка.

Красивият и изпълнен с емоции калиграфски свят на Кихачиро Нишиура ще бъде в Русенската галерия до края на ноември. Изложбата се реализира в рамките на 24-тите Дни на японската култура в България, а в Русе се провежда в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата, организиран от Община Русе.