Представят Русезнание-то пред ЮНЕСКО
Представят Русезнание-то пред ЮНЕСКО / DarikNews

Директорът на Историческия музей д-р Николай Ненов, ще вземе участие в международен семинар за обучение на мениджъри на културни обекти под закрилата на ЮНЕСКО на тема „Световното наследство и устойчивото развитие: ролята на местните общности в управлението на световното културно наследство“. Семинарът ще се проведе в гр. Котор, Черна гора.

По време на срещата доц. Ненов ще изнесе презентация за Ивановските скални църкви, обект на ЮНЕСКО от 1979 г., ще представи възможностите за засилване на ангажираността на обществото, в резултат от съвместната дейност на Русенския музей и различни неправителствени организации.

Презентацията включва и представянето на часовете по учебния предмет „Русезнание“, които се провеждат в редица русенски училища от 2010 г. Ще се разгледа възможността една от темите на обучението да е свързана с историята на скалните църкви от долината на река Русенски Лом. По този начин ще се достигне до разнообразни аудитории, чието отношение към Ивановските скални църкви в бъдеще ще доведе до устойчивост във възприемането им като ценност.