Подреждат изложба с творбите от  живописния пленер Дунав
Подреждат изложба с творбите от живописния пленер Дунав / netinfo
Изложба с творбите от живописния пленер "Дунав" ще бъде открита от 17,30 часа в Русенската художествена гимназия. Пленерът започна на 24 юли в Русе по инициатива на областния управител Мария Димова. В него взеха участие сръбската художничка Мира Попович, утвърдените художници Людмил Веселинов и Петър Борджошки, както и известните русенски творци Виргиния Пенчева, Пламен Монев и Огнян Балканджиев.

По покана на Мария Димова към участниците в пленера се присъедини и известният майстор на четката Николай Янакиев. Той е завършил живопис в класа на Светлин Русев в Националната Художествена академия. Янакиев е осъществил над 50 самостоятелни изложби в престижни музеи за изящно изкуство, изискани артсалони и авторитетни частни галерии в България, САЩ, Италия, Малта, Русия, Гърция, Франция, Германия, Полша, Австрия, Швейцария и др. Член е на Международната академия „Греци-Марино“, Италия, и на „Есенния салон“ в Париж, кавалер е на Академична палма на Международната академия за съвременно изкуство, Белгия.

Творбите на участниците в пленера са обединени от общата тематична линия-река Дунав. Гостите на изложбата ще имат възможност да видят и картина на областния управител. На откриването на пленера Димова получи като подарък от художниците платно и четка и обеща да се включи в събитието.