Планът за развитие на Северен централен район трябва да бъде прецизиран според Николай Димов
Планът за развитие на Северен централен район трябва да бъде прецизиран според Николай Димов / Областна администрация - Силистра

Областният управител на Силистра Николай Димов възрази срещу приемането на проекта за План на развитие на Северен централен район в периода 2014-2020 г.

Това стана по време на проведеното във Велико Търново заседание на регионалния съвет в края на миналата седмица, съобщиха от областната администрация в Силистра. Димов е настоял документът да бъде прецизиран преди окончателното му утвърждаване. Той е обявил също, че се въздържа от гласуване на проекта, докато не бъдат направени корекции.

Според областния управител на Силистра има разминавания и пропуски между проекта на Плана за развитие Северен централен район и Националната стратегия за регионално развитие, Дунавската стратегия, Стратегията „Европа 2020" и др. документи, определящи рамката за разработване на областните стратегии и общинските планове за развитие за периода 2014-2020 г.

При внимателния прочит са установени неточности в аналитичната част и в стратегическата - при приоритетите и специфичните цели. Сред тях са отразяване на точния брой депа за битови отпадъци в района, точното наименование на газопроводното трасе от Добрич до Силистра и състоянието на детските образователни институции.

Към възможностите за развитие на Силистренска област трябва да бъдат добавени: изграждането на мост над р. Дунав при Силистра-Кълъраш, комбиниран за пътен и жп транспорт за връзка между България, Румъния, Молдова, Украйна, Русия и Скандинавието; развитие на туризма по поречието на р. Дунав и модернизиране на пристанището в Силистра за обслужване на бункерови, речни, речно-морски и морски кораби. Към стратегическата част трябва да бъдат записани: подобряване на пристанищната инфраструктура в Свищов, Tутракан и Силистра; изграждане на четвърти мост на р. Дунав „Силистра - Кълъраш" и фериботен комплекс „Тутракан - Олтеница"; реконструкция и модернизация на първокласен път Силистра - Шумен; укрепване на свлачищните участъци по дунавския бряг и защита от наводнения в области Русе, Велико Търново и Силистра.

Димов е предложил приоритетите да бъдат допълнени с още един - "Реконструкция и модернизация на път Варна-Добрич-Силистра, чрез превръщането му във високоскоростна връзка (четири лентов път) с Дунав мост при Силистра - Кълъраш".

Възражения и препоръки са изразили и други участници в заседанието.

Проектът на бъдещия план за регионално развитие на Северен централен район до 2020 г. е изготвен от Консорциум „Региони" ДЗЗД. Ръководител на проекта е арх. Белин Моллов.