Парад на ретро автомобили в Русе
Парад на ретро автомобили в Русе / dariknews, архив

Парад на ретро автомобили ще се проведе в Русе в събота.  Очаква се в него да се включат около 40 стари возила. Организатор на проявата е Общинскато фондация „Русе – град на свободния дух“, със съдействието на Община Русе и с финансовата подкрепа на местни фирми. Засега участниците от Русе са 10, ще има автомобили от Варна, Бургас, София, Павликени, Дулово, Силистра, даже и три от Румъния.

Запален колекционер от Николово ще покаже една от най-старите коли на парада-мерцедес от 1928 г. Друг любопитен екземпляр ще бъде форд от 1930 г. ще има и кадилак. В събитието ще се включи и един от най-големите фенове и колекционери на трабанти-русенецът Ангел Калчев. Според правилата на Международната федерация за старинни автомобили в подобни паради могат да участват коли, които са на повече от 20 г., така че возилата от времето на соца могат да се включат без проблеми.

Програмата предвижда парадът да премине по централни русенски улици от 11 до 12 ч.,след което ретро автомобилите ще бъдат наредени на Общинския паркинг до сградата на НАП. Ще има програма, в която ще се включат поп дует „Мания“, група „Old guns“, театър-школа „Артистисимо“, клуб по спортни танци „Настроение“.  Ще има и конкурси, сред които за „най-стар автомобил“, „най-добре реставриран автомобил“, „най-добре тунингован автомобил“, предвиждат се още награда на кмета Пламен Стоилов и награда на публиката.