Откриха изложба в Исторически музей-Полски Тръмбеш

В Исторически музей-Полски Тръмбеш може да бъде видяна изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“. Тя е съвместен проект на Регионален етнографски музей-Пловдив и Регионален исторически музей-Русе.

Реализира се във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.Откриването направиха директорите на русенския музей проф. д-р Николай Ненов и на етнографския музей доц. д-р Ангел Янков, етнографът Искра Тодорова и уредникът в пловдивския музей Грозделина Георгиева.

Изложба, посветена на съда на Ботевите четници откри музеят в Бяла

Изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ представя европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на ХІХ век.

В това време Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители.

Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Константинопол усвоява европейски модели и ги адаптира за елита в Османската империя, а Виена е посредник на влиянието от Западна Европа, но и сама създава стил.

Индустриалната революция отваря нови възможности за обмен, създава нови пътища с помощта на железницата, а парният двигател е навсякъде - по реки и в пивоварни. Телеграфът и телефонът скъсяват разстоянията, а медиите пренасят новини и реклами от цял свят. Въпреки че са проводници на стила на Виена и Константинопол, Русе и Пловдив изграждат свой собствен дух.

Градовете търсят себе си чрез образите на други градове – затова съществува Кючюк Париж в Пловдив, а Русе е разпознаван като Малката Виена. С кого всъщност се съизмерват двата града показват и названията на ресторанти и хотели (В Пловдив любими места за празненства са хотелите „Молле“ и „Люксембург“ (с театър). В Русе това са „Букурещ“ и „Виена“ ).

Професионално ателие започна в музея

Преходът към Модерността намира отражения във всички сфери - градоустройството, архитектурата (в Пловдив работят чешките архитекти Хенрих Майер, Йосиф Шнитер. Русе попада под властта на австро-унгарския вкус чрез виенчаните Фридрих Грюнангер, Едуард Винтер, Петер Паул Бранг), интериора на градските къщи, които се уреждат във „виенски“ и „цариградски“ стил, музиката, фотографията, дамското и мъжко облекло, аксесоарите, кухнята, храненето.

Изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ вече беше показана в Етнографския музей в Пловдив. След Полски Тръмбеш, експозицията ще бъде открита в Историческия музей в Русе.