/ netinfo
На 5 юли 1876 г. започват в Русе съдебните процеси срещу Ботевите четници и други революционни дейци, участвали в Априлското въстание. По повод 142 годишнината днес Историческия музей-Бяла откри временна изложба, посветена на важното историческо събитие.

Уникален албум се експонира в музея в Бяла

За пръв път по време на съдебното дирене, проведено пред дипломатическите представители в столицата на Дунавската област, е допуснат обществен защитник на подсъдимите в лицето на Илия Цанов.

Въпреки пряката заплаха за живота му, Илия Цанов изпълнява блестящо задълженията си и не позволява делото да се превърне в кървава саморазправа с българските герои. За пръв път българин успява публично да защити борбата на българския народ за свобода, което според османските власти е престъпление. Заради присъствието на консулите на чуждите държави и убедителната защита на съдебния защитник, смъртните присъди са заменени със заточение.

Театрална ваканция в музея приключва с приказна премиера

Съдебните процеси добиват европейска известност и имат пряко отношение към оформянето на симпатиите на Великите сили към освободителните борби на българския народ. От смърт са спасени Никола Обретенов, Стоян Заимов /които по-късно активно участват в изграждането на музей в Бяла и паметника на Панайот Волов до моста, построен от Колю Фичето/, Кирил Ботев и десетки други български поборници за свободата на България.

Професионално ателие започна в музея

Днес Историческия музей в Бяла е обявил ден на отворени врати за всички, интересуващи се от българската история. Денят 5 юли, когато започва съда над Ботевите четници в Русе, съвпада с деня на празника в Бяла, посветен на освобождението на града през следващата 1877 г. - жителите на Бяла виждат свободата от османското поробителството 8 месеца по-рано, отколкото жителите на Русе.