Русчуклийска среща
Русчуклийска среща
На 23 март - събота, от 10.00 часа в спортен комплекс „Дунав“ ще се проведе осмото издание на Националния фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“. Събитието ще премине под патронажа на кмета на Община Русе - г-н Пламен Стоилов.

Ден на франкофонията ще отбележат в Русенския университет

Организатор и домакин на проявата е Танцова школа „Играорци“. Във фестивала ще вземат участие над 500 души от всички краища на страната - София, Стара Загора, Ботевград, Мадан, Своге, Елена. Конкурсът ще протече в три кръга. В първия участниците ще изпълнят две автентични хора по свой избор, като едното ще бъде от региона, от който е групата.

Под шеговитото название „Играете каквото Ви душа сака“ на размер 11/16 ще премине вторият етап, в който клубовете ще покажат майсторство и оригиналност.  Тук може да видим разработка на хоро, фрагмент от дивертисментен танц, сюжетно или тематично обиграване.

Започват доброволческите екоинициативи “Бъди активен – спаси живот”

Третият етап ще определи Мис и Мистър "Русчуклийска среща 2019", които ще се надиграват на ръченица. В края на фестивалната програма всички участници и гости ще могат да се насладят на специалния поздравителен концерт на ФТТ „Найден Киров“, с главен художествен ръководител Богдан Донев.

Многоуважаван професорски колектив, в състав председател на журито - проф. д-р Даниела Дженева - зам.-ректор на АМТИИ, Пловдив и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, проф. д-р Антон Андонов - ръководител катедра „Българска народна хореография“ при АМТИИ, д-р Петьо Кръстев - сътрудник към БАН, ще отличи най-добрите на сцената, като раздаде 19 различни награди. Вход свободен. Директор и организатор на фестивала - Богдан Донев.